12 april 2019

Maintenance NEXT toont toekomst industrieel onderhoud

Rotterdam was de afgelopen drie dagen het middelpunt van industrieel onderhoud. Circa 11.000 onderhoudsprofessionals en technisch dienstverleners wisten de weg te vinden naar Maintenance NEXT, de belangrijkste vakbeurs voor industrieel onderhoud. In Rotterdam Ahoy deden ze nieuwe kennis en expertise op en lieten zich onderdompelen in de nieuwste technieken, innovaties, technische oplossingen en hightech producten die ruim 250 exposanten op de beurs lieten zien.

Exhibition Manager Pieter Bas Dujardin blikt tevreden terug. "We horen van alle exposanten dat de kwaliteit van de bezoekers ook deze editie weer erg hoog was. De speciale studentendag op woensdag was - met het oog op de krapte op de arbeidsmarkt - een schot in de roos.” Dujardin is ook erg te spreken over het aantal innovaties dat op Maintenance NEXT te zien was. "De onderhoudswereld verandert razendsnel en dat was goed te zien. Maintenance NEXT laat duidelijk zien wat er in de sector speelt. ”

Uitdagingen
Maintenance NEXT zoomde deze editie in op de drie belangrijkste uitdagingen waar de sector zich in 2019 voor geplaatst ziet: People, Ageing Assets en Smart Industry. Dat was op de beursvloer en in het omlijstende kennisprogramma goed te merken.
Het Maintenance Theater en de vele rondetafelgesprekken trokken drie dagen lang een geïnteresseerd publiek, dat onder andere hoorde hoe Nederlands grootste asset owners Shell, Vopak en Dow Chemical hun plants klaarmaken voor de toekomst. Door middel van digitalisering en robotisering verandert het onderhoudswerk in rap tempo: bij Shell is er nu al geen enkele handeling in het onderhoudsproces die niet al gedigitaliseerd is. En bij Vopak worden er meer data scientists aangenomen dan monteurs. Bij Dow Chemical geldt voor de lange termijn de vuistregel dat onderhoudsstops volledig zijn uitgebannen.

Optimistisch
Marc Dassen, CEO van Sitech en verantwoordelijk voor alle onderhoud aan infrastructuur, security, brandveiligheid en de it-infra op het Limburgse chemiecomplex Chemelot gunde bezoekers een blik op de verre toekomst. Hij bleek optimistisch over de te halen klimaatdoelen in 2050. "95% minder CO2 uitstoot lijkt nu nog onmogelijk, maar tien jaar geleden zei men ook dat windmolens nooit zonder subsidie zouden kunnen.” 
Dassen toonde zich ook bewust van de gigantische uitdagingen waar de branche voor staat. "Alleen op Chemelot in Limburg hebben we in de komende tien jaar minstens 2500 nieuwe mensen nodig. Toch denk ik dat de energietransitie en de digitalisering van onze branche er juist voor kunnen zorgen dat jongeren graag voor ons willen werken. Jongeren willen tegenwoordig een baan met impact. En dat kunnen wij ze als geen ander bieden.”

Studenten
Dat bleek ook tijdens de NEXT Generation Day op woensdag. Matty van den Berg van Watertalent was erg te spreken over de opkomst van bijna 400 technisch geschoolde mbo- en hbo-studenten bij het CareerLab. "De bedrijven die samen met ons op de stand staan hebben goede gesprekken gevoerd met potentiële kandidaten voor de vacatures die ze hebben.” Het CareerLab is een initiatief van Rotterdam Ahoy en Watertalent. Vacatures van onder andere Shell, ENGIE en AVR werden gekoppeld aan de aanwezige studenten.
Anette Wennink van Shell was te spreken over de speciale studentendag: "De studenten die ik gesproken heb waren erg geïnteresseerd en serieus. We vissen als sector natuurlijk in dezelfde vijver als veel andere technische sectoren, maar de opkomst vond ik bemoedigend.”

Techniekhelden
Pip van Dijk (60), werkzaam bij Cabot, werd tijdens Maintenance NEXT gekozen tot Techniekheld 2019. Van Dijk bleef zijn mede-genomineerden Carsley Gorsele (Croonwolter&dros), Meini Lutterop (Stork) en Luuk de Jong (Delicia) nipt voor.
Techniekhelden zijn technici die om bepaalde redenen onmisbaar zijn voor het bedrijf of die iets bijzonders doen of hebben gedaan met grote impact. De prijs is in het leven geroepen door Industrielinqs en mede bedoeld om het vak techniek aantrekkelijker te maken voor jongeren.

Safety Zone
Industrieel onderhoud kan niet zonder een veilige en gezonde werkomgeving. Niet voor niets besloeg de speciale Safety Zone een fors deel van de beursvloer. Verschillende producenten van veiligheidsmiddelen stonden hier zij aan zij. Volgens Marco Kremers van Trital een slim concept: "Bezoekers weten daardoor goed waar ze aan toe zijn en komen hier heel gericht met vragen over veiligheid.”

Maintenance NEXT & EuroMaintenance
De Nederlandse Vereniging voor Doelmatig Onderhoud (NVDO) is al sinds jaar en dag strategisch partner van Maintenance NEXT. Ellen den Broeder, verenigingsmanager van de NVDO spreekt over een geslaagde editie van 2019. "Kwalitatief weer een erg sterke beurs. En een fantastische opmaat voor 2021 als we samen met EuroMaintenance het grootste Maintenance Event van Europa gaan organiseren. Ik heb al veel internationale bedrijven gesproken die dan flink willen gaan uitpakken.”

Maintenance NEXT en Euromaintenance trekken in 2021 samen op. Het volledig vernieuwde Rotterdam Ahoy Convention Centre (RACC) biedt dan plaats aan het grootste Maintenance Event dat ooit in Europa is georganiseerd. De belangrijkste vakbeurs voor industrieel onderhoud van de Benelux en Europa’s grootste maintenance-conferentie vinden plaats van 29 t/m 31 maart 2021.
 

Ander nieuws