Hoe bereidt dirigent Patrick van der Linden zich voor op Matthäus aan de Maas?

11 Juli 2019

Patrick van der Linden neemt ons mee in de hoogtepunten van de Mattheus Passion tijdens Matthäus aan de Maas in Rotterdam Ahoy. Patrick is dirigent en zal het grootste koor ooit dirigeren. Dagelijks dirigeert hij koren van zowel amateurs als professionals. Daarnaast is hij docent aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij heeft al vaker samengewerkt met de EO en is daardoor voor ons een bekende.

We krijgen in de voorbereiding en op dag zelf van Patrick de instructies. Zijn rol is om artistieke imput te geven aan het hele team van Matthäus aan de Maas en aan ons. Hij kijkt wat haalbaar is en wat er kan. Ook bewaakt hij de muziek en de kwaliteit in het zoeken naar de juiste balans van een tv-registratie en de productie met als doel zijn passie voor de Matthäus Passion over brengen. "Matthäus aan de Maas is niet zomaar een productie, het is een enorm groot koor, zo’n groot koor heb ik nog nooit gedirigeerd. Dat is een bijzondere happening. Ik hoop echt dat we mensen die het hele stuk niet kennen, met de opvoering en de uitzending het stuk kunnen laten zien en ze interesseren voor dit geweldige werk. Het is echt heel mooi en heeft zoveel schoonheid. Ik wil graag toegankelijk maken. Het is ook een moeilijk stuk en daarom zijn we bezig met goed oefenmateriaal”.

Met 2000 koorleden is dit een van de grootste koren ooit. Hoe gaat Patrick dat doen?
"Ik vind het best een beetje spannend. De vraag is of we genoeg ervaren zangers gaan krijgen. Het is een moeilijk stuk. Gelukkig gaan we repeteren. Tijdens de repetities gaan we in kleine groepen uiteen. Vanuit de kleine groepen kunnen we gaan bouwen en maken we het weer steeds weer groter. Uiteindelijk kan iedereen zelfstandig het juiste zingen tijdens de uitvoering”.

Zo’n groot koor kan je niet persoonlijk begeleiden, wat is je aanpak?
"Gelukkig ben ik niet alleen, maar is er een heel team. De voorbereidingen beginnen na de zomer al, door de stukken persoonlijk in te studeren. Tijdens de repetitiedagen is er een zangpedagoog en een regieassistent bij mij. Je krijgt aanwijzingen en leert de juiste interpretatie van het stuk. De kunst is om met elkaar transparant te zingen zodat de luisteraar het goed kan volgen”.

Waar kijk je naar uit?
"Ik kijk uit naar bijzondere momenten, dat we met elkaar het moment creëren. Dat we er staan in Ahoy en dat iedereen de muze voelt binnenkomen. De muziek doet zijn werk, die is magistraal. Als we met elkaar een optimale concentratie en focus hebben dan voel je dat het gebeurt”.

Waarom zou je mee doen?
"Je doet mee voor de muziek. De Matthäus Passion is een van de mooiste stukken ooit geschreven daarvoor doe je mee. Juist voor de mensen die het niet kennen. Het is een unieke ervaring. Die wil je niet missen”.


Het grote concert van Matthäus aan de Maas zal op zaterdag 21 maart 2020 plaatsvinden. Zet deze datum vast in je agenda!
Overdag zal de generale repetitie zijn en ’s avonds het concert. Klik hier voor meer informatie.

Ander nieuws