31 December 2023

Einde van een tijdperk - Laatste editie Kerstcircus Ahoy

Van 25 tot en met 31 december 2023 vonden de allerlaatste voorstellingen van Kerstcircus Ahoy plaats. Circusproducent Fernand Banning stopt na deze 51e editie. Banning heeft zo zijn eigen signatuur meegegeven aan de shows, al 44 jaar lang, dat hij onvervangbaar is. Daarmee komt er een einde aan een tijdperk en keert Kerstcircus Ahoy niet meer terug.​

 

Fernand Banning is een circusman in hart en nieren. Sinds 1979 was hij verantwoordelijk voor zowel de creatie, productie als regie van Kerstcircus Ahoy.

Een unieke combinatie. Als icoon in het vak heeft Banning meerdere prestigieuze prijzen ontvangen, waaronder twee keer de Prix d'Honneur, de Wolfert van Borselenpenning voor bijzondere verdiensten voor de stad Rotterdam in 2003 en de Oscar Carré Trofee in 2019. Gedurende meerdere jaren heeft hij als jurylid gediend bij vooraanstaande circusfestivals, waaronder het beroemde festival van Monte Carlo.

 

Nostalgie voor jong en oud

Ondanks het feit dat zijn pensioengerechtigde leeftijd ver achter hem ligt, presenteerde Banning jaar in jaar uit een indrukwekkend circus. Hij behield het nostalgische karakter van het circus en combineerde dit met spectaculaire moderne acts, voor jong en oud. Van over de hele wereld wist hij topartiesten naar Rotterdam te halen en daarmee kwalitatief hoogwaardige shows neer te zetten.

 

Wij respecteren zijn besluit en zijn Fernand Banning zeer dankbaar. Kerstcircus Ahoy is ons oudste evenement en zal gemist worden. Het is in de afgelopen halve eeuw uitgegroeid tot een vaste waarde in de decembermaand. Een bezoek aan Kerstcircus Ahoy is voor velen een traditie die generaties overstijgt. Sinds 1979 bracht Banning de magie van het circus tot leven in Rotterdam. Wij zijn tot de slotsom gekomen dat zonder Fernand Banning het Kerstcircus Ahoy niet meer hetzelfde zal zijn. Hij is voor ons onvervangbaar. Daarom is besloten de 51-jarige traditie niet voort te zetten.

Jolanda Jansen, directeur Rotterdam Ahoy

 

Eerbetoon aan het Kerstcircus en producent

Rotterdam Ahoy kijkt terug op een prachtige laatste editie. Het was een viering van een rijke geschiedenis en een eerbetoon aan het Kerstcircus van producent Fernand Banning.

 

Ander nieuws