02 Mei 2024

NN North Sea Jazz maakt volledige line-up bekend

Het NN North Sea Jazz Festival maakt vandaag de volledige line-up bekend. Met de toevoeging van nog eens 23 namen is het programma van NN North Sea Jazz 2024 compleet. In totaal vinden op 12, 13 en 14 juli meer dan 150 optredens plaats, verdeeld over 16 podia in en om Rotterdam Ahoy. Het volledige blokkenschema staat nu op de website.

Eerder werden onder meer Al Di Meola, Black Pumas, Cécile McLorin Salvant, Jamie Cullum, Joss Stone, Lizz Wright, Mahalia, Masego, RAYE, Sting, Tems en Artist in Residence Meshell Ndegeocello al aangekondigd.

Bijzondere projecten en samenwerkingen

Het festival brengt ook dit jaar weer een aantal bijzondere projecten en samenwerkingen. Saxofonist Chris Potter presenteert een nieuwe band met topmuzikanten zoals pianist Brad Mehldau en bassist John Patitucci, waarmee hij onlangs het album 'Eagle’s Point' uitbracht, plus drummer Johnathan Blake. Tenorsaxofonist Joshua Redman introduceert eveneens een nieuwe band, met zangeres Gabriella Cavassa in een hoofdrol. Dit is de eerste keer dat Redman samenwerkt met een zangeres. Bassist Avishai Cohen komt met zijn nieuwe band Banda Iroko en speelt Afro-Caribische muziek, ondersteund door de percussie van Abraham Rodriguez Jr. Pianist Shai Maestro, bekend als een van de meest veelzijdige en getalenteerde pianisten van zijn generatie, gaat dit jaar een samenwerking aan met het Nederlandse Jazz Orchestra of the Concertgebouw (JOC), een van de meest gerenommeerde bigbands ter wereld.

Spiritual jazz

Ook is er speciale aandacht voor de huidige opleving van spiritual jazz. De fluit en harp, typisch voor de spiritual jazz uit de jaren zeventig, zijn te horen in de muziek van de Britse trompettist Matthew Halsall. Chief Atunde Adjuah (voorheen Christian Scott) vermengt zang met intense, diep spirituele muziek op een zelfgebouwde kora, verwant aan de harp. Kahil El’Zabar brengt zijn Ethnic Heritage Ensemble, dat hij vijftig jaar geleden oprichtte, naar Rotterdam. Een van de meest verrassende figuren is André 3000. Hoewel hij vooral bekend is als rapper van het hiphopduo OutKast, maakte hij vorig jaar indruk met zijn album 'New Blue Sun', waarop hij anderhalf uur lang fluit speelt, zonder te rappen of hiphopbeats te gebruiken.

Compositieopdracht

Elk jaar verstrekt het festival een vrije compositieopdracht aan een veelbelovende Nederlandse jazzcomponist. Deze keer valt de eer te beurt aan Tijn Wybenga. De première van Wybenga’s compositie vindt op vrijdag 12 juli plaats met het Metropole Orkest en gastartiesten Ambrose Akinmusire en Lizz Wright. Het festival biedt bezoekers ook weer de mogelijkheid te laten horen wat zij zelf muzikaal in huis hebben tijdens de sessies op de Open Stage. Op zaterdag 13 juli wordt de Paul Acket Award "Artist Deserving Wider Recognition” uitgereikt aan de Britse toetsenist Kit Downes. Naast muziek is op het festival zoals elk jaar een prominente plaats ingeruimd voor beeldende kunst in uiteenlopende vormen.

NN North Sea Jazz Festival 2024

Dagkaarten: € 135 (incl. servicekosten), met CJP korting: € 115 (incl. servicekosten)
Driedagenkaart: € 340,- (incl. servicekosten) uitverkocht
Group ticket (tot 10 personen): € 995 (incl. servicekosten)
Junior ticket (t/m 15 jr): € 35 (incl. servicekosten)

Kaartverkoop via www.northseajazz.com en www.ticketmaster.nl

Ander nieuws