Museum Boijmans Van Beuningen en Rotterdam Ahoy presenteren primeur

15 Juli 2020

Drie weken lang uniek drive-thru museum op 10.000 m2

Twee Rotterdamse iconen hebben de handen ineen geslagen voor een unieke samenwerking. Ruim veertig werken uit de museumcollectie van Boijmans worden opgesteld in de grootste evenementenhal van Ahoy. 750 Bezoekers per dag kunnen er in elektrische auto’s doorheen rijden. Een gloednieuwe ervaring, van 1 t/m 23 augustus aanstaande.

 

Museum Boijmans Van Beuningen is inmiddels ruim een jaar gesloten ten behoeve van een grote renovatie en vernieuwing en zoekt alsnog een weg naar het publiek, ook in deze bijzondere tijden. Rotterdam, de stad met een bloeiend kunstleven, snakt naar een nieuwe start. Sjarel Ex, Directeur Museum Boijmans Van Beuningen: "We zijn intens blij dat iedereen zich museum breed achter dit plan heeft geschaard en we in bijzonder korte tijd en met snel bijeengebrachte middelen van fondsen en sponsoren zoiets moois kunnen neerzetten in samenwerking met Ahoy. We verlangen naar dit event dat actie en contemplatie, plezier en beschouwelijkheid, opwinding en verbazing belooft.”

 

De tentoonstelling

In Hal 1 van Ahoy, een ruimte ter grootte van bijna anderhalf voetbalveld, worden de kunstwerken als in een parcours opgesteld. De hal is minimaal uitgelicht en wordt bij geschenen door de koplampen van de auto’s die er stapvoets doorheen rijden. Bezoekers ervaren de drive-thru tentoonstelling vanuit hun eigen cocon in de auto. Gek genoeg hét vervoersmiddel waarin je je nu veilig waant. De tentoonstelling heeft een vrolijke vorm met een serieuze ondertoon. De complexe relatie tussen mens en natuur: een verwevenheid van onderlinge kwetsbaarheid. Boijmans toont kunst in een tijd waarin we een andere sociale interactie aan moeten gaan, in een totaal ervaring met mens en machine.

 

De expositie toont naast enkele wereldberoemde werken uit de collectie van Boijmans Van Beuningen ook installaties van hedendaagse kunstenaars die Rotterdam tot kunststad maken en ons doen nadenken over hoe mensen zich verhouden tot hun natuurlijke omgeving. 'Boijmans Ahoy drive-thru museum’ brengt werk van: Ted Noten, Oskar Kokoschka, Bas Jan Ader, Melanie Smith, Paul Mc Carthy, Bruce Nauman, Ugo Rondinone, Cyprien Gaillard, Joep van Lieshout, Wieki Somers, Jim Shaw en installaties van Bas Princen, Trenton Doyle Hancock, Anselm Kiefer, Olaf Nicolai, Marijke van Warmerdam bijeen.

 

Jolanda Jansen, Directeur van Rotterdam Ahoy is verheugd over dit initiatief: "We leven in een heftige en bijzondere tijd tegelijk. Het is geweldig om te zien hoe dit unieke idee en deze samenwerking tot stand zijn gekomen. Door creativiteit en met de wil vanuit beide partijen en vele partners die erbij ondersteunen, bieden we het grote publiek volgende maand een once in a lifetime ervaring.”

 

Met de auto

De expositie is uitsluitend toegankelijk met elektrische auto. Eigen e-auto’s zijn welkom. Tevens zijn er voldoende elektrische MINI aanwezig om in over te stappen. De Rotterdamse autodealer Breeman stelt deze beschikbaar. Er wordt momenteel gewerkt aan uitjes voor Rotterdamse kinderen naar de tentoonstelling in deze periode. Het beheer, de veiligheid en de logistiek worden door Ahoy georganiseerd. Bezoekers betalen per persoon. Voor Rotterdampas-houders geldt een ruime korting.

 

Over Museum Boijmans Van Beuningen

Museum Boijmans Van Beuningen is een Rotterdams museum met westerse kunstgeschiedenis van de middeleeuwen tot nu. Het museum is tot 2026 gesloten voor een grootschalige en ingrijpende renovatie en vernieuwing. Gedurende de renovatieperiode is het gebouw gesloten, maar is de collectie op vele andere plekken te zien in de stad en daarbuiten. Vanaf 2021 is de collectie tevens te zien in Depot Boijmans Van Beuningen. Ook reizen delen van de collectie naar de wereldtop van musea.

Ander nieuws