14 mei 2019

Rotterdam houdt positie tweede congresstad Nederland vast

Rotterdam is voor het twaalfde jaar op rij uitgeroepen tot tweede congresstad van Nederland. Internationaal neemt de populariteit van Rotterdam als congresbestemming toe, zo blijkt uit de jaarlijkse statistieken van ICCA (International Congress & Convention Association). Met 42 congressen in 2018 steeg Rotterdam zowel op de wereldranglijst als op de Europese ranglijst.

Op de wereldwijde lijst bezet Rotterdam de 63e plaats, 13 plekken hoger dan vorig jaar. Op de Europese lijst staat Rotterdam op plek 33, terwijl de stad in 2017 nog de 41e plek bezette. Rotterdam heeft zich de afgelopen jaren sterk weten te profileren als internationale congresbestemming. Het aantal internationale associatiecongressen dat Rotterdam naar zich toe weet te halen, heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. De aanwezigheid van wereldwijd bekende instituten als het Erasmus MC en de Erasmus Universiteit Rotterdam, de haven, de goede bereikbaarheid en compactheid van de stad en de competitieve internationale prijs-kwaliteitverhouding, zijn voor congresorganisatoren belangrijke argumenten om een congres in Rotterdam te organiseren. Daarnaast raakt de stad steeds beter toegerust om grotere congressen aan te trekken. Zo is het aantal hotelkamers de afgelopen jaren gestegen en is ook het aantal congreslocaties toegenomen. De komst van het nieuwe Rotterdam Ahoy Convention Centre in 2020 biedt Rotterdam kansen om in de toekomst meer en grotere congressen aan te trekken.

Economische waarde
Het zakelijk toerisme geldt als een belangrijke groeimarkt voor Rotterdam. Om internationale congressen naar de stad te halen werken gemeente, ondernemers in de congresindustrie, kennisinstituten en Rotterdam Partners actief en intensief samen.

De economische waarde van congressen is groot. Zakelijke bezoekers geven gemiddeld meer uit dan de vrijetijdstoerist. Vooral de internationale congresbezoeker heeft met een gemiddelde dagbesteding van 384 euro een hoog uitgavepatroon. De 42 congressen die in 2018 plaatsvonden waren goed voor een economische waarde van ruim € 20 miljoen.

De komst van congressen naar Rotterdam draagt bovendien bij aan het imago van Rotterdam als hoogwaardige kennisstad. Bij het aantrekken van congressen wordt daarom nadrukkelijk ingezet op het aantrekken van congressen binnen de voor de stad belangrijke sectoren, waaronder Maritime & Offshore, Cleantech, Life Sciences & Health en Agrofood.

Over de ICCA ranking
In de ICCA ranglijst worden niet alle congressen opgenomen. ICCA verwerkt alleen de associatiecongressen met een minimum van 50 participanten. Deze congressen moeten bovendien op reguliere basis plaatsvinden in minimaal drie verschillende landen. Kijk voor meer informatie op: www.iccaworld.com.

Ander nieuws