21 januari 2019

InfraTech 2019 ademt samenwerking en innovatiekracht

Precies 22.503 bezoekers bezochten tijdens de afgelopen vier dagen de 13e editie van InfraTech in Rotterdam Ahoy. Een stijging van maar liefst 7 procent ten opzichte van twee jaar geleden. Met ruim 600 exposanten was het grootste en belangrijkste kennisplatform van de infrabranche al ruim van te voren uitverkocht. InfraTech bewijst daarmee dat zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers de noodzaak zien van samenwerking en kennis delen.

Met Directeur-Generaal van Rijkswaterstaat Michèle Blom, financieel directeur van KPN Jan Kees de Jager, kitesurfkampioen en ambassadeur van Dutch Wavemakers Katja Roose en de jongste doctor in de filosofie van de wiskunde Stefan Buijsman opende InfraTech 2019 spectaculair. Gastheer Rijkswaterstaat gaf onder andere invulling aan het beursthema 'Future Proof’ door huisrobot Pepper de beurs officieel te laten openen.

Niet alleen aannemers, toeleveranciers, kennisinstituten, brancheorganisaties, Rijkswaterstaat, alle twaalf provincies, gemeenten en waterschappen wisten Rotterdam Ahoy te vinden. Uit het bezoek van minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen, haar Duitse collega Hendrik Wüst en staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat Mona Keijzer bleek ook de grote interesse vanuit de politiek.

Minister Van Nieuwenhuizen benadrukte het belang van de vele innovaties die op de vakbeurs te zien waren. "De Nederlandse infrastructuur staat aan de top van de wereld en dat willen we zo houden. We staan voor een enorme opgave. Ik ben blij dat er vanuit alle kanten wordt meegedacht.”

Kennis en kunde

Staatssecretaris Keijzer bleek onder de indruk van de samenwerking die Rotterdamse mkb-bedrijven en de gemeente Rotterdam hebben opgetuigd. Ze vond het een voorbeeld dat navolging verdient van andere opdrachtgevers. "De overheid heeft zich verbonden met aannemers om te kijken hoe ze de kennis en kunde van hen mee kunnen nemen in een aanbestedingstraject. Dan krijg je een eerlijk product voor een eerlijke prijs. En daar is iedereen bij gebaat.”

Eerste werkdag

Pieter Litjens koos ervoor om juist tijdens InfraTech aan zijn nieuwe baan als directeur-bestuurder van kennisplatform CROW te beginnen. "Het zou erg onverstandig zijn om dit evenement te missen. Hier kom je iedereen tegen die er toe doet in de sector. CROW is niet voor niets strategisch partner van InfraTech: deze dagen doen exact waarvoor wij op aarde zijn, namelijk het bij elkaar brengen van opdrachtgevers en opdrachtnemers. Alleen door samen te werken jaag je innovaties aan.”

Future Proof

Volgens Exhibition Manager Saskia Vernooij heeft de sector de afgelopen vier dagen laten zien dat ze Future Proof is. "Met nieuwe partners, nieuwe techniek en technologie, veel jonge mensen en kennis bewijst de branche dat ze klaar is voor de uitdagingen van de komende jaren.”

De ruimtelijke opzet van de onlangs gerenoveerde hallen bewees zijn meerwaarde. De verschillende themapleinen waren echte ontmoetingsplaatsen die de sfeer van goede samenwerking en innovatiekracht uitstraalden.

Innnovatieprijs

Tijdens InfraTech wordt iedere twee jaar de toonaangevende InfraTech Innovatieprijs uitgereikt. Dit jaar wonnen de door KWS ontwikkelde Plastic Road, de digitale database van de ondergrond GeoKennis-op-Maat van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en het Innovatieatelier van de drie noordelijke provincies.

Voorzitter van Bouwend Nederland Maxime Verhagen wees tijdens de uitreiking op de innovatiekracht van de sector. "Het enorme aantal van 67 hoogstaande inzendingen voor de Innovatieprijs bewijst dat. Opvallend was dat veel inzendingen in gezamenlijkheid werden ingestuurd. Juist die samenwerking trof mij, want het is de enige manier waarop we in deze sector de enorme opgaven die er aan komen het hoofd kunnen bieden.”

Huisrobot Pepper

Huisrobot Pepper zwaaide de bezoekers op vrijdag ook weer uit: "Namens het projectteam, gastheren gemeente Rotterdam en Rijkswaterstaat en alle partners van InfraTech, bedank ik u voor uw bezoek. We zien u graag terug op de 14e editie van InfraTech, van 12 tot en met 15 januari 2021.”

Ander nieuws