Europort 2019 trekt recordaantal internationale bezoekers

13 november 2019

Europort 2019 schreef een nieuw record. Nooit eerder in de 38 voorgaande edities bezochten zoveel internationale maritieme professionals Rotterdam Ahoy. Vier dagen lang was Ahoy daarmee het epicentrum van de mondiale maritieme industrie. In totaal bezochten 26.076 maritieme professionals uit 93 landen meer dan 1.000 exposanten en 14 landenpaviljoens op dik 45.000 vierkante meter beursvloer.


Verschillende internationale brancheorganisaties organiseerden daarnaast druk bezochte congressen en met onder andere thematische masterclasses, matchmaking- en netwerk-events, seminars en workshops werd invulling gegeven aan het meest uitgebreide kennisprogramma in de historie van de grootste maritieme vakbeurs van de Benelux. Europort bedient negen verschillende 'special ship’-segmenten: baggerschepen, superjachten, visserijschepen, offshore, binnenvaart, workboats, cruises & ferries, shortsea en marineschepen.
Met het thema Smart ships, smart solutions speelde Europort goed in op de tijdgeest waarin de maritieme industrie inziet dat slimme mensen en slimme technologieën onontbeerlijk zijn om de digitale toekomst van de maritieme sector vorm te geven. Het leidde tot een stortvloed aan innovaties op de beurs. De rol van Europort als verbinder van de internationale maritieme industrie was goed zichtbaar op de beursvloer, vooral tijdens MariMatch. Dit internationale maritieme B2B-matchmaking-evenement, georganiseerd door Enterprise Europe Network, trok bezoekers van over de hele wereld.


Duurzaamheid, digitalisatie en autonoom varen

Europort 2019 opende op dinsdag met een sterk inhoudelijk debat tussen de directeuren van de Boluda Group, ESL Shipping, Stena Line en Van Oord en aansluitend een inspirerende keynote speech van Daan Roosegaarde waarin hij verbinding legde tussen mensen, technologie en design.
De daaropvolgende dagen was er veel aandacht voor de specifieke uitdagingen waar de maritieme wereld zich voor geplaatst ziet. Duurzaamheid, digitalisatie en autonoom varen zijn niet meer weg te denken. Britta Schaffmeister, directeur van het Dutch Marine Energy Centre hield haar gehoor tijdens de masterclass over hernieuwbare offshore energie voor: "Concurrentie in de offshore duurzame energie wordt steeds minder op economische gronden gevoerd. Steeds vaker gaat het ook om hoe schoon je je werk kunt doen. Klanten zullen hier steeds vaker om vragen.”
En Päivi Haikkola van het Finse One Sea zei op het congres van The Royal Institution of Naval Architects: "Autonome schepen zijn de toekomst van het moderne scheepvaartverkeer. De technologie voor autonoom varen is er. Het zijn de maatschappelijke acceptatie en het tempo waarin nieuwe regels worden goedgekeurd die mij echter zorgen baren. De technologieën evolueren zo snel dat de regels en voorschriften mogelijk achterhaald raken."


Innovatieve ontwikkelingen

Op donderdag bezocht Cora van Nieuwenhuizen, minister van Infrastructuur en Waterstaat Europort. Ze opende het nieuwe portaal NL flag, waarmee Nederland meer buitenlandse rederijen onder onze driekleur wil laten varen. Vervolgens kreeg ze het eerste exemplaar van de laatste Maritieme Monitor overhandigd. Ze toonde zich onder de indruk van de maritieme vakbeurs.

Ik mag nu twee jaar minister voor maritieme zaken zijn en ik verbaas me bijna dagelijks over nieuwe innovatieve ontwikkelingen. Nederland loopt voorop als het gaat om duurzame maatregelen om de uitstoot van CO2 tegen te gaan. En wat te denken van autonoom varen? Ik heb daar op de beursvloer mooie voorbeelden van gezien.

Cora van Nieuwenhuizen, minister van Infrastructuur en Waterstaat


Rob Verkerk, voorzitter van Nederland Maritiem Land was te spreken over de opwaartse trend die de branche laat zien: "Een glimlach is op zijn plaats als ik de Maritieme Monitor lees. Goed
voorbeeld van de weg omhoog is de opening van het portaal NL Flag en de ondertekening van de Green Deal. Het resultaat mag er zijn. En we kunnen er onze concurrentiepositie mee vergroten.”


Snelweg van de toekomst

Jan Hendrik Dronkers, directeur-generaal Luchtvaart en Maritieme Zaken, ministerie van Infrastructuur en Waterstaat sprak op de laatste beursdag tijdens de speciale jaarvergadering van Koninklijke BLN-Schuttevaer. Hij brak een lans voor vervoer over water

Zwaar vervoer zou niet meer over wegen moeten plaatsvinden. Dan ben je dom bezig. Over tien jaar moet vervoer over water, meer dan nu, gemeengoed zijn. Binnenwater moet de snelweg van de toekomst zijn.

Jan Hendrik Dronkers, directeur-generaal Luchtvaart en Maritieme Zaken, ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Beursmanager Raymond Siliakus repte na afloop van Europort 2019 over de positieve vibe die op de beursvloer hing. "Dat proefde je echt. Ons uitgebreide kennisprogramma, de internationale sfeer, de aanwezigheid van belangrijke thought leaders tijdens de masterclasses en de verbindende rol die we spelen in de kennisoverdracht tussen verschillende stakeholders maken het tot een zeer geslaagde 39ste editie. Zelf ben ik vooral geraakt door de enorme betrokkenheid van exposanten en bezoekers. Het is echt hún maritieme platform.”

Ander nieuws