Wat kun je verwachten op het OKT?

26 Juni 2019

Het Olympisch Kwalificatie Toernooi dat van 9-11 augustus wordt gehouden in Rotterdam Ahoy is een unieke mogelijkheid voor de Nederlandse mannen om zich voor het eerst sinds de Spelen van Athene weer te plaatsen voor het olympische titeltoernooi. De winnaar van de vierkamp tussen Zuid-Korea, België, de Verenigde Staten en Nederland kwalificeert zich namelijk direct voor Tokio 2020. Drie wedstrijden staan tussen de Lange Mannen en een terugkeer op de Olympische Spelen.

Wereldvolleybalbond FIVB heeft voor de Spelen van Tokio gekozen voor een kwalificatietraject verdeeld over twee fases. In de eerste fase, die voor de mannen gespeeld wordt in het tweede weekend van augustus (9-11), kunnen zes landen zich in een intercontinentale ronde voegen bij organisator Japan. In januari 2020 volgen er nog vijf continentale toernooien waarvan de winnaars zich kwalificeren zodat het deelnemersveld van twaalf landen compleet is.

De intercontinentale kwalificatieronde is opengesteld voor de eerste 25 landen van de wereldranglijst, min Japan. Nederland staat vijftiende op die lijst, maar is als veertiende gerangschikt in de volgorde, omdat Japan elfde staat. De zes poules van vier landen zijn ingedeeld volgens het serpentine system, waarbij de eerste zes landen worden ingedeeld in poule A t/m F. De landen die zevende tot en met twaalf gerangschikt staan, worden van F naar A ingevuld. En zo verder, als een slang over de poules.

Resultaat van die loting is dat Nederland in Poule B terecht is gekomen met de tweede van de wereld Verenigde Staten. België is de nummer 12 en Zuid-Korea staat 24e. Nederland heeft het OKT toegewezen gekregen door de FIVB en de Nevobo heeft gekozen voor Rotterdam Ahoy als dé volleybaltempel om deze unieke mogelijkheid voor plaatsing te organiseren.

De kans op plaatsing voor de Olympische Spelen, waar Oranje voor het laatst in 2004 op actief was, is dus 25% tijdens het eerste toernooi. Fans krijgen de grootste wereldsterren voorgeschoteld. Naast de Lange Mannen van Oranje zijn dat onder andere olympische bronzen medaillewinnaars van Rio 2016: Micah Christenson, Matt Anderson, Maxwell Holt en Taylor Sander bij Amerika.

Bij België staan toppers als Sam Deroo, Bram Van den Dries en spelverdeler Stijn D’hulst binnen de lijnen en vanuit Zuid-Korea komen sterke spelers uit de Koreaanse V-League waar Thijs ter Horst het afgelopen jaar mee en tegen speelde.

Wil je er ook bij zijn? Koop dan hier je tickets.

Ander nieuws