02 Juni 2020

RET gaat samenwerking aan met aanbieders deelfietsen en elektrische scooters: "Samen houden we Rotterdam bereikbaar”

Rotterdam, 2 juni 2020 - De RET, gemeente Rotterdam, Rotterdam Ahoy en de deelvervoerders Check, Donkey Republic, felyx en GO Sharing werken vanaf vandaag samen om Rotterdam bereikbaar te houden. OV-reizigers in Rotterdam worden door de RET en Ahoy actief gewezen op het gebruik van deelvervoer: fietsen, e-bikes en elektrische scooters. De deelvervoerders stemmen het aanbod af op drukke punten in het OV. Dit draagt eraan bij dat het OV van de RET echt alleen gebruikt wordt door reizigers voor wie dat noodzakelijk is. Maurice Unck, directeur RET: "Ik ben trots dat we in deze tijd door de handen ineen te slaan, slimme oplossingen vinden. Veilig reizen doen we samen.”

 

Check, Donkey Republic, felyx en GO Sharing zijn inmiddels bekende namen binnen Rotterdam. Samen zijn zij verantwoordelijk voor de deelfietsen/e-bikes en elektrische scooters die in de stad te gebruiken zijn. Zij gingen een unieke samenwerking aan met elkaar en met de RET, Ahoy en gemeente Rotterdam: op drukke punten in het openbaar vervoer is door de gemeente ruimte gemaakt voor extra aanbod van deelvervoer. De vier deelvervoerders zorgen hier voor voldoende aanbod van hun fietsen en e-bikes (Donkey Republic) en elektrische scooters (Check, felyx en GO Sharing). De RET wijst reizigers er actief op: maak eens gebruik van ander deelvervoer, om je reis te vervolgen. Dit doet de RET onder meer via pictogrammen op de grotere metrostations, digitale schermen, social media en www.ret.nl/bereikbaar. Ook Rotterdam Ahoy communiceert actief over ParknBike: voor vier euro parkeer je een dag je auto en heb je de beschikking over een deelfiets/e-bike of elektrische scooter om je weg te vervolgen.

 

Slimme combinaties van vervoersmiddelen 

Maurice Unck: "De overheid vraagt om alleen met het OV te reizen als het noodzakelijk is. We vertellen reizigers continu dat we door de huidige maatregelen, veel minder mensen kunnen vervoeren. Door reizigers te wijzen op de aanwezigheid van alternatieve vormen van vervoer, zoals deelfietsen en elektrische scooters, helpen we hen. Hiermee geven we bovendien invulling aan onze ambitie om als vervoerder verder te kijken dan metro, tram en bus, en slimme combinaties van vervoersmiddelen te faciliteren.” 

 

Gebruik van elektrische scooters, deelfietsen en e-bikes

OV-reizigers die willen overstappen op elektrische scooters, deelfietsen of e-bikes, kunnen de beschikbaarheid controleren via de RET Real Time App. Besluit de reiziger een elektrische scooter of deelfiets/e-bike te gebruiken? Dan verloopt het verdere gebruik via de app van de aanbieder die de reiziger kiest. 

 

Deelvervoer en landelijke maatregelen

Check, Donkey Republic, felyx en GO Sharing nemen de landelijke maatregelen in acht. Er is extra aandacht voor schoonmaak, en reizigers worden actief gewezen op hygiënemaatregelen en het houden van afstand. Omdat het mogelijk is om afstand te houden, is het niet nodig om op een scooter of fiets een mondkapje te dragen, zoals in het openbaar vervoer sinds 1 juni wel verplicht is. 

 

Ander nieuws