Openingsceremonie Eurovisie Songfestival 2020 in Cruise Terminal Rotterdam

11 Maart 2020

Rotterdam legt op zondag 10 mei een circulaire loper uit voor alle artiesten en delegaties van het Eurovisie Songfestival. Daarmee geeft de gaststad een duurzaam tintje aan het traditionele 'Red Carpet Event’ van het liedjesfestijn. De aansluitende Openingsceremonie vindt plaats in de Cruise Terminal Rotterdam. Dat maakte gaststad Rotterdam samen met NPO/NOS/AVROTROS en de EBU vandaag bekend. Voordat de gasten arriveren in de Cruise Terminal Rotterdam, worden zij volgens songfestival-traditie welkom geheten tijdens het 'Red Carpet Event’.

In plaats van een traditionele rode loper kiest de organisatie voor een verfrissende andere richting die past bij de stad Rotterdam en het Eurovisie Songfestival: De 41 deelnemers, hun delegaties, de gasten van Rotterdam, de EBU en NPO/NOS/AVROTROS worden ontvangen op een gouden loper. De gouden kleur staat in Rotterdam symbool voor de waarde van afval, want in een circulaire wereld is afval goud waard. De circulaire loper laat zien, dat afval vaak een belangrijke grondstof is voor nieuwe producten. Na een spectaculaire aankomst leggen de artiesten het laatste stuk langs de internationale pers af over een eveneens circulaire loper in de kleur van de internationale hoofdsponsor van het Eurovisie Songfestival. De circulaire loper bestaat grotendeels uit recyclebaar tapijt.

Circulair én blijvende herinnering
Rotterdam wil de eerste klimaatpositieve stad van Europa worden. Al in 2030 is circulair de maatstaf. Het is dan ook logisch dat de Maasstad naar een zero waste en zo circulair mogelijk Eurovisie Songfestival streeft. "Rotterdam is hard op weg koploper duurzaamheid te worden. Niet voor niets is onze ambitie om naast een fantastisch feest voor de stad de Rotterdamse editie van het songfestival een zo duurzaam mogelijke te laten zijn. De circulaire loper is daar het symbool van.” benadrukt wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid). 

Nadat de circulaire loper zijn 'moment of fame’ heeft gehad, maakt hij zich op voor zijn tweede leven. Het Rotterdamse The Talk Of The Town (TTOTT), dat al producten maakte met restmateriaal van Rotterdamse iconen als de Hef en Willemsbrug, gaat aansluitend met de loper aan de slag. Zo kunnen liefhebbers een circulair goud stukje van dit memorabele moment in huis halen. Een stukje dat letterlijk in aanraking is geweest met de artiesten, een blijvende herinnering aan het Eurovisie Songfestival én aan het feit dat afval goud waard is. Voor andere delen wordt een nieuwe bestemming in Rotterdam gezocht. Daarnaast wordt een deel verwerkt tot grondstoffen waarvan weer andere producten kunnen worden gemaakt.

"Spetterende opening”
Bij de Cruise Terminal Rotterdam zijn ze ook maar wat trots dat ze het startsein voor het Eurovisie Songfestival 2020 mogen geven. "Het is een prachtige plek met een uniek uitzicht en er zijn veel bijzondere verhalen aan verbonden. Natuurlijk een aankomstplek voor internationale bezoekers van de stad en daarnaast worden er al jarenlang legendarische evenementen georganiseerd. We gaan er een spetterende opening van maken, die onze mooie stad eer aandoet”, vertelt Jelmar van der Wel namens de Cruise Terminal Rotterdam. 

Uitzending
De aankomst van de 41 deelnemers wordt geproduceerd door NPO/NOS/AVROTROS en live uitgezonden op het internationale YouTube-kanaal van het Eurovisie Songfestival, dat inmiddels ruim 3 miljoen subscribers heeft. Het signaal wordt via de EBU beschikbaar gemaakt naar alle deelnemende omroepen.

Ander nieuws