Eurovisie Songfestival vinyl expo en record aantal deelnemers

07 Februari 2020

Oktober 2019 keerde de Platen en CD Beurs na 12 jaar terug in Rotterdam Ahoy met een drukke editie. Deze beurs was zo succesvol dat veel DJ’s, collectioneurs, platenwinkels en muziekfans riepen om een nieuwe datum. Tijdens de komende beurs op zaterdag 14 maart wordt Ahoy niet alleen het domein van de muziekverzamelaar maar ook van de Eurovisie Songfestivalfans.


65 jaar Eurovisie Songfestival: De Nederlandse inzendingen op vinyl en CD single

Twee maanden voor het 65ste Eurovisie Songfestival plaatsvindt in Ahoy, presenteert de beurs een tentoonstelling over de Nederlandse inzendingen. Nederland was erbij vanaf de start in 1956, toen nog maar 7 landen deelnamen. Nederland won 5 keer: in 1957 met 'Net als toen' van Corry Brokken, in 1959 met 'Een beetje' van Teddy Scholten, in 1969 met 'De troubadour' van Lenny Kuhr, in 1975 met 'Ding-a-dong' van Teach-In en uiteraard vorig jaar met 'Arcade' van Duncan Laurence.

 

De Vlaamse TV-journalist en songfestivalkenner André Vermeulen dook in zijn archieven en stelt de singles en EP's tentoon van alle Nederlandse inzendingen van de afgelopen 65 jaar: van Corry Brokken via Rudi Carrell, Conny Vandenbos, Maggie McNeal, Sandra Reemer, Ruth Jacott, Anouk, etc. tot Duncan Laurence: tientallen vinylplaatjes en CD singles met de Nederlandse liedjes die ooit drie minuten in heel Europa op het scherm verschenen. Sommige zijn lang vervlogen herinneringen, andere werden klassiekers die we nooit vergeten.

Curator van deze expositie André Vermeulen was 11 toen hij in 1967 voor 't eerst het Eurovisie Songfestival zag: Thérèse Steinmetz opende de avond met 'Ring-dinge-ding', Louis Neefs vertegenwoordigde België en Sandie Shaw won op blote voeten met 'Puppet on a string'. Om 'Puppet on a string' opnieuw te horen, begon André intens naar de radio te luisteren. Zo ging voor hem, dankzij het Eurovisie Songfestival, een hele muzikale wereld open. Van 1991 tot 2013 verzorgde hij ook het rechtstreekse TV-commentaar bij het Eurovisie Songfestival voor de Vlaamse TV. Andre is tijdens de beurs aanwezig voor uitleg en deskundig commentaar.


7 DJ’s van het DJ-DNS Collectief actief op de beurs met diverse demonstraties

Muzikale ondersteuning tijdens de beurs komt ditmaal van het DJ-DNS Collectief met diverse demonstraties platendraaien waar ook het songfestival niet zal ontbreken. Al sinds zijn 13e is DJ DNS bezig met het zoeken en mixen van platen met name in de hiphop, breaks, funk en soulmuziek. Toen hij in 1988 een video zag met dj’s als Cash Money en Allstar Fresh, kwam hij er al snel achter dat een draaitafel meer kon dan alleen platen afspelen. Vanaf dat moment stonden het mixen en scratchen van platen centraal. Lees meer: dj-dns.net


Record aantal deelnemers uit geheel Europa met alle stijlen pop muziek

De beurs in Rotterdam Ahoy biedt de grootste keus dankzij een record aantal deelnemers uit geheel Europa. Zij brengen naast veel songfestival platen alle stijlen muziek naar Ahoy. Denk hierbij aan nieuwe en oude releases, popmuziek, discohits uit de jaren '70, vroege househits uit de jaren '80 en hiphop klassiekers uit de jaren '90. Ook soul, jazz, dance, r&b en reggae zijn op cd en vinyl aanwezig. Kortom alle muzikale genres zijn hier te vinden: van rock & roll tot punk, van heavy metal tot country en van nederbeat tot cabaret. Op de beurs in Ahoy zijn ook veel songfestivalplaten te koop. Tenminste één stand biedt uitsluitend platen van het songfestival, pre-selecties en cover-versies aan. Tegen een onstilbare platenhonger bestaat er geen betere remedie.


De Platen en CD Beurs in Rotterdam Ahoy vindt plaats op zaterdag 14 maart van 10.00 tot 17.00 uur. De toegang bedraagt 8 euro. Kinderen onder de 12 jaar hebben gratis toegang.

Ander nieuws