Esports in Ahoy: hoe ziet dat eruit?

04 April 2019

Het weekend van 13 en 14 april staat Ahoy in het teken van de League of Legends European Championship (LEC) finales. Behalve een felbegeerde beker staat er voor de drie beste teams uit Europa een hoofdprijs van €80.000 op het spel. Ook mag het winnende team Europa vertegenwoordigen op de Mid-Season Invitational, een groot internationaal toernooi waar de beste teams per regio tegen elkaar strijden. Het moge duidelijk zijn dat League of Legends allang geen suf zolderkamerspelletje meer is, maar een serieuze aangelegenheid. Wat is de magie van dit spel en waarom trekt het zoveel kijkers?

Check de button verderop in dit artikel om kans te maken op 2x 2 weekendtickets voor de League of Legends European Championship​ finals!

Update: De winnaars hebben inmiddels een mailtje ontvangen! Gefeliciteerd!

Op het eerste gezicht zijn de parallellen met een 'normale’ sportwedstrijd zeker aanwezig. Een stadion vol mensen. Een deel van het publiek staat in het shirt van hun favoriete team te zwaaien met vlaggen en spandoeken. Het ene moment is er doodse stilte bij een spannend moment, het volgende moment klinkt er oorverdovend gejuich. Tranen van geluk óf verdriet zijn geen uitzondering bij de fanatieke supporters. Dit speelt zich echter allemaal af terwijl ze kijken naar tien gamers die een spelletje zitten te spelen. Maar niet zomaar een spelletje, want League of Legends is een van de allergrootste esports ter wereld. Esports is de verzamelnaam voor alle games die in competitief verband worden gespeeld.

EEN TACTISCHE STRIJD TOT HET BITTERE EIND
League of Legends is een 'Multiplayer Online Battle Arena’, kortweg MOBA. In een MOBA nemen twee partijen het tegen elkaar op in een strijd om elkaars basis te vernietigen. Dit doen de teams door ieder hun eigen team van personages samen te stellen en op basis van bepaalde tactieken tegen elkaar te vechten. Door het winnen van gevechten verdienen de teams meer geld en kunnen ze sneller voorwerpen kopen waar hun personage sterker van wordt. Door genoeg gevechten te winnen kan een team uiteindelijk de vijandelijke basis veroveren. Over het algemeen wint het team met het meeste geld dan ook, maar soms komt de overwinning uit een onverwachtse hoek.

IEDEREEN ZIJN EIGEN ROL
Het is bij League of Legends ontzettend belangrijk dat er duidelijk is wie welke taak uitvoert. Zoals er bij voetbal ook aanvallers en verdedigers zijn, heeft League of Legends ook een rolverdeling. Er zijn personages die heel sterk zijn, personages die juist erg moeilijk dood gaan en personages die hun team ondersteunen met bepaalde krachten. In de perfecte samenstelling van een team voert iedereen zijn taken uit en is er sprake van een duidelijke tactiek. Net als bij andere sporten is er ook hier sprake van een coach die vooraf de tactiek bepaalt en de spelers hier op voorbereidt.

KIJKEN NAAR GAMERS IS HIP
Zoals in Europa gestreden wordt om de nationale eer, zo wordt er over de hele wereld ook een onderlinge strijd uitgevochten. In talloze regio’s nemen teams het tegen elkaar op om zich uiteindelijk te kwalificeren voor Worlds, het WK League of Legends. In 2016 trok de finale van het WK zo’n 28 miljoen kijkers. Een jaar later steeg dit aantal al naar ruim 106 miljoen, om uiteindelijk in 2018 alle records te verbreken. De finale van het WK 2018 werd door ruim 200 miljoen kijkers over de hele wereld bekeken. Alleen al in het stadion in het Chineze Incheon keken ruim 50 duizend toeschouwers live toe hoe Invictus Gaming tot kampioen werd gekroond.

Win 2x 2 weekendtickets voor de League of Legends European Championship Finals!

EEN SFEER OM VAN TE SMULLEN
Met grote groepen mensen in een stadion naar een sportwedstrijd kijken is natuurlijk niets nieuws, maar esports is een totaal nieuwe beleving. Esports heeft iets magisch en ongrijpbaars. Supporters zitten in gemengde vakken, aartsrivalen staan zij aan zij terwijl ze hun favoriete team naar de overwinning schreeuwen. de sfeer is om te smullen. Neem een kijkje en laat je verrassen!

Kijk hier voor meer informatie over LEC op 13 en 14 april in de Ahoy Arena.

Tekst: Stephen van Vlokhoven.

Ander nieuws