Dit doen we om het Eurovisie Songfestival 2020 zo toegankelijk mogelijk te maken

24 Januari 2020

De organisatie van het Eurovisie Songfestival 2020 heeft de ambitie om het evenement inclusief en toegankelijk te maken voor een zo breed mogelijk publiek. De afgelopen periode is de organisatie bezig geweest met verschillende initiatieven om te zorgen dat mensen met diverse soorten beperkingen de shows zo goed mogelijk kunnen volgen en meebeleven. Dit doen we in nauwe samenwerking met experts op het gebied van toegankelijkheid. 

Een aantal plannen zijn we nog aan het uitwerken. Op dit moment kunnen we in ieder geval de volgende initiatieven aanbieden om de toegankelijkheid en inclusiviteit van het Eurovisie Songfestival zo groot mogelijk te maken:

TV-Uitzendingen

 

Voor mensen met een auditieve beperking:

  • Ondertiteling: alle tekst die tijdens de uitzendingen gesproken wordt, zal live ondertiteld worden en beschikbaar worden gemaakt via Teletekstpagina 888. De liedjes worden ook ondertiteld, in de oorspronkelijke taal waarin gezongen wordt.
  • Signdancers en tolken Nederlandse gebarentaal: Op themakanaal NPO1 Extra en online zenden we de twee halve finales en de finale uit met een tolk Nederlandse gebarentaal en signdancers. De tolken zullen het gesproken woord vertalen in gebaren. De sign dancers zullen de muziek en nummers visueel maken. Dit doen ze door ritmisch te gebaren en zo de sfeer van een lied weer te geven.
  • Online: Alle liedjes zullen vooraf ondertiteld worden en deze videoclips worden daarna op www.songfestival.nl geplaatst. Ook zullen alle liedjes alvast met signdancers opgenomen worden om deze van te voren beschikbaar te stellen via deze website.

Voor mensen met een visuele beperking

  • Audiodescriptie: Er zal een online stream met live audiodescriptie worden aangeboden. Hier zal de TV-uitzending (zonder het Nederlandse commentaar) beschreven worden voor mensen met een visuele beperking.
  • Radio-uitzending: Op NPO Radio 2 zal tijdens de halve finales en de finale een radioverslag van de TV-show te horen zijn. 

In Rotterdam Ahoy

Het Eurovisie Songfestival is naast een publieksevenement vooral een live televisie-uitzending die door zo’n 180 miljoen kijkers wereldwijd wordt bekeken. Het realiseren van deze TV-registratie brengt grote technische uitdagingen met zich mee en zorgt ervoor dat er veel technische faciliteiten in de zaal aanwezig zijn. Om mensen met een beperking die naar het evenement komen, zo goed mogelijk te begeleiden en te zorgen dat zij de show zo goed mogelijk kunnen volgen en meebeleven, is het daarom noodzakelijk om hen in de zaal bij elkaar te zetten. Mensen met een auditieve en/of visuele beperking kunnen op deze plaatsen samen met vrienden en/of familie plaatsnemen.

Voor mensen met een fysieke beperking

In Rotterdam Ahoy is er in de zaal een specifieke plaats voor mensen die in een rolstoel komen. Bij de tweede ticketverkoopronde zijn er voor bijna alle shows (m.u.v.de Grand Final shows - Jury, Family, Live) nog rolstoelkaarten beschikbaar. Mensen die een ticket kopen voor een rolstoelplaats kunnen één begeleider meenemen. Vanwege veiligheidsvoorschriften is het niet mogelijk om bijvoorbeeld rollators, flipsticks of scootmobiels mee de zaal in te nemen. Mensen die niet in staat zijn om langdurig (twee tot drie uur) te staan, wordt geadviseerd om tickets voor zitplaatsen aan te schaffen.

Voor mensen met een auditieve beperking

In een apart deel van de zaal zal er op scherm(en) live ondertiteld worden en zullen de liedjes met signdancers op die schermen te zien zijn. Er zal in de gesproken taal (Engels) ondertiteld worden. De video’s met signdancers zijn van te voren opgenomen, er zijn geen live signdancers in de zaal aanwezig. Ook zijn er geen live gebarentolken aanwezig. 
 

Voor mensen met een visuele beperking

In een apart deel van de zaal is audiodescriptie aanwezig, waardoor mensen - in het Nederlands - de show kunnen volgen met extra beeldbeschrijvingen via een koptelefoon. Tot dat de show begint beschrijft de audiodescriptie wat er te zien is in de zaal. Tijdens de show beschrijft de audiodescriptie de TV-show. De organisatie van het Eurovisie Songfestival zal hierbij zorgdragen voor de benodigde apparatuur.
 

Voor mensen met een sensitieve beperking

Het Eurovisie Songfestival is een evenement waarbij extra veel prikkels afkomen op mensen met een sensitieve beperking. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een grote mensenmassa, veel geluid, licht, kleuren, beeldflitsen en vuurwerk. De organisatie raadt mensen die niet tegen dit soort prikkels kunnen daarom af om één van de shows live bij te wonen. Het realiseren van een prikkelarme entree en show behoort namelijk helaas niet tot de mogelijkheden. Voor mensen met een sensitieve beperking die toch graag naar Rotterdam Ahoy willen komen voor het Eurovisie Songfestival, hebben we de intentie om in Rotterdam Ahoy een rustige plek aan te bieden waar mensen zich even kunnen terugtrekken. In verband met de logistieke planning kunnen we hier op dit moment nog geen uitsluitsel over geven. We vragen bezoekers met een ticket die hier eventueel gebruik van zouden willen maken, zich bij ons te melden via het e-mailadres info@hbesc2020.nl.

Tickets

Donderdag 30 januari om 12.00 uur (CET) vindt de tweede ticketverkoopronde plaats. Kaarten voor rolstoelplekken zijn nog voor bijna alle shows (met uitzondering van de Grand Final Shows - Jury, Family, Live) beschikbaar. Kaarten voor rolstoelplekken kunnen telefonisch gereserveerd worden via +31 20 2551116. Pas na 12.00 uur kan via dit telefoonnummer een plek worden aangevraagd.

Mensen met een auditieve en/of visuele beperking kunnen donderdag 30 januari vanaf 12.00 uur tot 18.00 uur kaarten aanvragen door een e-mail te sturen naar info@hbesc2020.nl. Mails die voor 12.00 uur gestuurd worden, zullen niet in behandeling worden genomen. Ook verzoeken voor rolstoelplekken die via deze mail binnenkomen, nemen wij niet in behandeling. Verder geldt het principe: wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Geef in uw mail aan welke show u wilt bezoeken, met hoeveel personen u komt en wat voor een soort beperking u heeft. U kunt maximaal vier kaarten per persoon bestellen. U ontvangt in de loop van februari bericht of u de kaarten voor deze speciale plekken met ondersteuning heeft weten te bemachtigen. We sturen u dan een link waarmee u de kaarten definitief kan bestellen en betalen. Prijzen voor mensen met een auditieve of visuele beperking komen overeen met de prijzen voor reguliere tickets op de tweede ring.

Ander nieuws