17 Oktober 2019

Activiteiten tijdens DreamHack Rotterdam

De meeste bezoekers komen naar DreamHack Rotterdam om esportwedstrijden te kijken. Er is daarnaast ongelofelijk veel te doen. Alles opnoemen wordt al snel onoverzichtelijk. Daarom is er hieronder een verkort overzicht van de grote en opmerkelijke activiteiten in Rotterdam Ahoy tijdens Omen by HP presents DreamHack Rotterdam 2019. Het volledige programma kun je hier nalezen.

 

De plattegrond geeft je meteen een indruk hoe groot DreamHack Rotterdam is. Er worden maar liefst zes hallen ingezet om alles te herbergen.

Plattegrond

 

Alle grote toernooien:

 • Trust Lan Party
 • Corsair DreamLeague Season 12 Dota 2 Tournament
 • DreamHack Open Rotterdam CSGO 2019
 • AFK Esports: Super Smash Bros. Ultimate en Tekken 7
 • Super Smash Bros. Melee Championship
 • Brawlhalla
 • DreamHack Rotterdam Virtual Reality Champions League
 • NK Indoor Drone Racing
 • EK SpeedQB Airsoft
 • Sportbedrijf Rotterdam: Obstacle Run
 • DreamHack Rotterdam 2019 Cosplay Championships

 

Alle activiteiten die op alle dagen zijn:

 • Stream studio
 • House of Esports + Game Gym Wall
 • Next Level Esports
 • Ministerie van Defensie: Gamen voor je CV
 • mCon esports
 • Hogeschool Rotterdam
 • Meet & Greet en Gamen met Influencers
 • Gaming Expo
 • DJ Leroy Styles

 

De speciale conferenties, competities en activiteiten die op één dag worden georganiseerd:

 • EsportsX
 • Education Day
 • Esoccer Championship Rotterdam FIFA 2020
 • KNAF Road to Rome - GT Sport Finals


Trust LAN Party: 48 uur lang gamen

Vanaf vrijdagavond 18:00 begint het meest authentieke onderdeel van DreamHack: de LAN. Gedurende 48 uur zitten honderden gamers bij elkaar te genieten van hun games en te spelen in competities. Er zijn honderden plekken voor fans die mee willen doen.

Om iedereen een kans te geven, zijn er drie verschillende niveaus van competities: A - master, B - advanced en C - fun. De serie A is het zwaarst en heeft natuurlijk de leukste prijzen. Series A en B hebben hun finales op zondag. In Serie C speel je tegen anderen op je eigen tempo. De uiteindelijke winnaar is de speler die aan het eind van de competitie de meeste potjes heeft gewonnen.

In Serie A zijn er Counter-Strike: Global Offensive, League of Legends, Rainbow Six: Siege, Rocket League en Hearthstone competities. Hieronder kun je de prijzenpotten bekijken.

Prijzenpot Serie A

Serie B - advanced heeft Counter-Strike: Global Offensive, League of Legends, Fortnite, Rocket League, FIFA en Overwatch -toernooien. De Fun-competitie ten slotte heeft League of Legends (ARAM), Rocket League, Brawlstars en Brawlhalla-toernooien.

 

Corsair DreamLeague Season 12 Dota 2 Tournament

De grootste prijzenpot op DreamHack Rotterdam is $250.000,-. Deze wordt verdeeld tussen de zes teams Team Liquid, Ninjas in Pyjamas, Demon Slayers, FlyToMoon, Alliance en J.Storm. Op vrijdag zijn de groepswedstrijden. De wedstrijden van zaterdag bepalen welke vier teams er zondag knokken om een prijs.  

Dota 2: deelnemende teams 

In esport veranderen spelers vaak van team. Dat maakt de competitie af en toe een beetje verwarrend. Let maar op: De leden van Team Liquid zijn midden september een andere organisatie begonnen. Het team van Alliance wilde wat anders en mocht eind september vertrekken. Team Liquid heeft vervolgens het complete voormalige team Alliance getekend. Alliance heeft sinds begin oktober een nieuw team met twee voormalige spelers van Ninjas in Pyjamas. Vier van de vijf leden van het huidige Ninjas in Pyjamas team zijn pas eind september bij de organisatie gekomen.


Niemand zei dat het makkelijk was om een esportfan te zijn.

De Nederlandse CEO van Team Liquid, Victor Goosens stelt zijn nieuwe team voor:

De wereldberoemde Nederlandse caster Jorien "Sheever” van der Heijden levert met haar collega’s commentaar bij de wedstrijden. Eén van die collega’s is haar huidige vriend Owen "ODPixel” Davies.

 

DreamHack Open Rotterdam Counter-Strike: Global Offensive 2019

Acht Counter-Strike: Global Offensive teams hebben het podium gehaald, waaronder het Nederlandse team Asterion. Er is ook een artikel geplaats met een uitgebreid overzicht van alle teams. De prijzenpot is in totaal $100.000,-. De uiteindelijke winnaar krijgt daar de helft van ($50.000,-), terwijl de nummer twee als troost $20.000,- ontvangt. 

Vrijdag en zaterdag zijn de groepswedstrijden. Zondag worden beide halve finales en de Grand Final gespeeld.

 

AFK Esports: Super Smash Bros. Ultimate en Tekken 7

Vechtgame-fans hebben bij deze stand meer dan 50 plekken om te gamen. Als je een vrije plek ziet, kun je meteen aanschuiven. Op zaterdag staat een Super Smash Bros. Ultimate toernooi gepland. Tommy "Thompson” de Wilde gaat vast en zeker zijn kunsten met Ridley laten zien, maar is het goede genoeg voor een finaleplaats? Zondag krijgen we een Tekken 7 toernooi. Arman "ArtofAce” Rafimanesh doet mee en is een goede kanshebber op de titel.

 

Super Smash Bros. Melee Championship

Voor de fans van Super Smash Bros. Melee zijn er een hoop competities. Vrijdag zijn de 3v3 City Crews, Rishi’s Jungle Jam en het Melee Secret Event. Zaterdag worden de wedstrijden voor duo’s en solo-spelers afgewerkt. Zondag zijn de finales en de prijsuitreiking. De prijzenpot is €3500 voor singles en €1500 voor duo’s. Gelukkig zijn er 60 consoles om je warm te spelen. Neem wel een eigen controller mee!

Rotterdam Dreamhack SSBM

Het deelnemersveld is behoorlijk heftig. Zain "Zain" Naghmi (organisatie Panda Global), Johnny "S2J" Kim (organisatie Halcocline Gaming) en Aaron "Professor Pro" Thomas doen namelijk mee. De beste speler uit Nederland, Amsah "Amsah" Augustuszoon, heeft een thuisvoordeel en we hopen natuurlijk dat hij voor een verrassing kan zorgen.

 

Brawlhalla

Brawlhalla heeft overeenkomsten met Fortnite: het is een gratis uitvoering van een populair game-concept, er wordt esport mee gedaan en er zijn grote prijzen te winnen. In het Brawlhalla - toernooi is er een prijzenpot van maar liefst $20.000,- met een hoofdprijs van $4.000,-!

Brawlhalla kan ook crossplay gespeeld worden. Dat betekent dat je met een Nintendo Switch tegen pc-, Xbox- of PlayStation-gamers kunt spelen. De Finse wereldkampioen van 2018, Aleksi "Addymestic” Sillanpää, is ook van de partij. Neemt hij zondag de hoofdprijs mee, of blijft deze in Nederland?

 

DreamHack Rotterdam Virtual Reality Champions League

Je hebt vast weleens van virtual reality gehoord: compleet in een andere wereld de meest bijzondere avonturen beleven, terwijl je vast zit met een draadje. Met de HP VR Backpack kun je vrij rondlopen in VR. In samenwerking met VR Arcade en Vicon kun je zelf meemaken hoe vrij je je voelt… terwijl zombies uit de grond komen. Je hebt 100 m2 tot je beschikking, dus ren gerust rond.

De VR Arcade - Promo 2018 - "Apocalypse"

Elke dag zijn er virtual reality-competities in het kader van de DreamHack Rotterdam Virtual Reality Champions League. Teams van vier spelers proberen 12 golven van zombies af te slaan. Het beste team wint de dagprijs. Ook de speler met de het hoogste aantal omgelegde ondoden wordt beloond voor de moeite.

 

NK Indoor Drone Racing

Gedurende de drie dagen wordt het Dutch Championship Indoor Drone Race gehouden. Zoals je op de plattegrond kunt zien is hier veel ruimte voor vrijgemaakt. Je kan hieronder het parcours zien dat de drones moeten afleggen. Ze schieten met meer dan 100 km/uur voorbij, dus even knipperen met je ogen en je hebt ze gemist. Op vrijdag is het opwarmen, zaterdag zijn de kwalificaties en de finale is op zondag.

 

European Championship SpeedQB Airsoft

Airsoft is een actiesport waarbij met luchtdrukwapens wordt geschoten. In een arena moeten twee teams van ieder vijf personen een vlag proberen te veroveren. Hier hebben ze twee rondes van maximaal vier minuten de kans voor. Een team kan punten verdienen door onder andere het uitschakelen van tegenstanders, het pakken van de vlag en het plaatsen van de vlag op hun eigen terrein. De ronde is meteen voorbij zodra de vlag op je eigen terrein is geplaatst.

De Nederlandse airsoft sportbond (NABV) en SpeedQB organiseren samen het kampioenschap. 23 teams uit heel Europa en een Amerikaans team proberen elkaar uit het toernooi te schieten. Vrijdag gaan de teams opwarmen in showmatches. Zaterdag zijn de groepswedstrijden. De acht beste teams gaan door naar de eindstrijd op zondag. De grote finalewedstrijd duurt drie rondes.

Tussendoor krijgen de bezoekers ook de gelegenheid airsoft te spelen. Het is verstandig je hier zo snel mogelijk voor op te geven, want airsoft is behoorlijk populair.

 

Sportbedrijf Rotterdam: Obstacle Run

Het doel van Sportbedrijf Rotterdam is heel Rotterdam in beweging krijgen en daar hoort DreamHack ook bij. Er is een behoorlijke hindernisbaan aangelegd om je bloed te laten stromen. Na het afleggen van het parcours kun je aanschuiven bij games als 'Crash Team Racing-island’ of 'Make It Happen precision-wall’.

Degenen die hier het beste in scoren, mogen het opnemen tegen een straatvoetbalheld. Op vrijdag en zaterdag is dat de wereldkampioen Panna: Rotterdammer Jeand "Easy Man” Doest. Vrijdag en zondag staat tweevoudig wereldkampioen groundmoves en freestyler Nasser el Jackson uit Tilburg voor je klaar. Het supertalent van de Rotterdammer Anass el Jackson kun je bewonderen op vrijdag en zondag.

 

DreamHack Rotterdam 2019 Cosplay Championships

Zaterdag en zondag zijn de DreamHack Rotterdam 2019 Cosplay Championships. De deelnemers presenteren zichzelf op beide dagen aan het publiek en de jury. Op zaterdag word je met name beoordeeld op je kostuum. Op zondag heb je de gelegenheid helemaal in de huid van je personage te kruipen. De deelnemers doen dan een mini-sketch of laten iets typisch van hun personage zien. De jury bestaat uit MMMC Mirai, Wayne’s Workshop en Liza van Team Paraluna. Alle drie juryleden hebben veel ervaring met cosplay in binnen- en buitenland.  

 

Stream studio

Op alle dagen is er een stream studio met bekende streamers zoals KaosApe, ShannaNina, Egbertlive, Saar het streamer-koppel Yarasky en Diamantjewel, (ex-)esporters Melania "Gina” Mylioti, Dinoricar, Raqotaco, DommmyLol en Monkeloid en ook prijswijnnaars als Mathia Koolhout en Morrog. Morrog en Mathia zijn laatst nog door een vakjury verkozen tot respectievelijk de beste mannelijke en vrouwelijke streamer. Je kan de streamers persoonlijk begroeten en aan het werk zien.

Mathia Koolhout

 

House of Esports + Game Gym Wall

De missie van House of Esports is esport een onderdeel te maken van het dagelijks leven. Zij namen ook het initiatief voor het Esoccer Championship Rotterdam, dat op zaterdag wordt gehouden. In samenwerking met Court Performance is er een grote interactieve muur gemaakt, waar je verschillende games mee kunt spelen. Je kan de Game Gym Wall op verschillende manieren gebruiken. Om er squash tegen te spelen of een actieve versie van Candy Crush, Space Invaders of Mario Kart. De Game Gym Wall kan een interessante aanvulling zijn voor de gymles. Je kan de Game Gym Wall ook buiten DreamHack Rotterdam om uitproberen bij House of Esports.

Game Gym Wall van House of Esports en Court Performance 

House of Esports steunt ook het Nederlandse Team OWranje, dat tijdens BlizzCon (het grote Blizzard-evenement in Los Angelos) meedoet aan de Overwatch World Cup. OWranje doet hun bootcamps ook bij House of Esports. Dit hele weekend kun je ook Team OWranje ontmoeten op DreamHack Rotterdam.

 

Next Level Esports

Voor DreamHack Rotterdam werkt House of Esports samen met Next Level Esports. In 'traditionele’ sporten wordt al vaker gebruik gemaakt van ActionType. Dit is een theorie die uitgaat van de persoonlijkheid en voorkeuren die een sporter heeft. Sommigen schrijven liever met links, maar schoppen een bal het beste met hun rechterbeen. Je ActionType heeft ook invloed op je stijl van spelen en communiceren. Door uit te gaan van de persoon achter de sporter kun je deze zichzelf sneller leren kennen. Zo krijg je snel naar boven waar jouw sterke kanten liggen, met welk type persoonlijkheden je goed overweg kan en wat je valkuilen kunnen zijn. Next Level Esports neemt deze kennis en zet deze in voor esporters. Bij de stand van House of Esports kun je laten uitzoeken wat voor een ActionType jij hebt en wat jij kan doen om deze sneller en beter te ontwikkelen.

Donny Stumpel van Next Level Esports test een gamer 

 

Ministerie van Defensie: Gamen voor je CV

Het ministerie van Defensie is op zoek naar competente sollicitanten en doet dat op originele wijze. In samenwerking met iamprogrez is er een methode ontwikkeld om de vaardigheden die je leert in gaming te vertalen naar 'soft skills’. Zo weet Defensie meteen voor welke functie jij geschikt bent. Met behulp van hun web-app kun je jouw Steam-account koppelen aan je inschrijving.

Je soft skills op basis van je games 

Ook al speel je geen enkele game bij hun stand, op basis van je profiel krijg je een overzicht van je vaardigheden. Altijd handig voor je cv. Interessante kandidaten krijgen automatisch bericht. De eerste sollicitanten zijn met behulp van dit programma al geselecteerd. Lees hier meer over dit concept.

 

mCon esports

Net als bij Firstlook en GameForce staat mCon esports met een stand op DreamHack Rotterdam. Er is merchandise te koop, je kan een praatje maken met hun esporters en hen ook uitdagen voor een potje CSGO. Veruit het populairste onderdeel van de mCon stand is de mogelijkheid op de foto te gaan met hun cosplayers.

Marcel Opperman van mCon Esports 

 

Hogeschool Rotterdam

Met de opleiding Creative Media & Game Technologies van de Hogeschool Rotterdam kun je leren hoe je interactieve digitale producten maakt. Je wordt een flexibele programmeur die niet vastzit aan een bepaalde programmeertaal. De studenten van Creative Media & Game Technologies hebben competitieve games gemaakt. De vier beste creaties kun je spelen op DreamHack Rotterdam. Geïnteresseerden kunnen ook uitleg krijgen over hoe je eigenlijk een game maakt.

Hogeschool Rotterdam (locatie Wijnhaven) 

 

Meet & Greet en Gamen met Influencers

Iedere dag kun je een praatje maken met verschillende influencers. Paraduze, vThorben, Ronald, Mick en OMGitsTiesto komen sowieso even langs. Ook is er geregeld gelegenheid voor een potje Fortnite. Op zaterdag kan je meespelen met MaximeMXM en Joost Speelt Spellen als zij beginnen aan het nieuwe seizoen van Apex Legends. Dave "Rojo" Jong werd dit jaar tweede bij het WK Fortnite. Je kan hem zondag zien bij de stand van Logitech G.

 

Gaming Expo

Er is nog veel meer te beleven tijdens DreamHack. Niet van alle standhouders is er bekend wat ze gaan doen. Het is daarnaast ook ondoenlijk om alles te beschrijven, dus hier een opsomming van een aantal partijen.

 • Winkel Alternate heeft een grote stand vol hardware.
 • Concurrent Game Mania heeft iets minder oppervlak, maar om de paar uur heb je hier kans prijzen te winnen.
 • Producent Poly (van Nacon en RIG) presenteert trots hun nieuwe REVOLUTION Pro Controller 3. Natuurlijk zijn hun andere gaming accessoires ook aanwezig. Bijna al hun producten kun je ook winnen.
 • Estatic Arts verkoopt bijzondere anime en gaming figurines.
 • MSI biedt je de laatste games aan om te spelen, zoals Borderlands 3.
 • Logitech G en Astro hebben de meest recente toetsenborden, muizen en koptelefoons voor jou om uit te proberen.
 • Omen by HP heeft veel ruimte gereserveerd voor lekker veel games

HP Omen

 • Sony PlayStation heeft een eigen stand, net als 2K, de uitgever van Borderlands 3.
 • VR Arcade brengt je compleet in een andere realiteit met virtual reality.
 • De Leidse Studenten Spellen Vereniging Het Duivelsei heeft een stand, waar je kennis kunt maken met bordspellen, Magic: The Gathering,Dungeons & Dragons of hun Levend Mario-spel.
 • De Nederlandse gameontwikkelaar Total Mayhem Games legt uit waar zij tegenbaan liepen met hun game We Were Here.
 • Gigabyte Aorus heeft presentator Alex Klein die goodiehunts verzorgd.

 

DJ Leroy Styles

DJ Leroy Styles is bekend van clubs als Now & Wow, Silly Symphonies en Thalia Lounge. Hij stond ook op Dutchweek Festival, Crazy Sexy Cool en Boothstock. Iedere middag om 12:00 draait Leroy Styles een set in Ahoy. Zaterdagavond is hij de gastheer van het 'Leroy Styles and Friends’ feest in de nachtclub Toffler. Bevestigde vrienden die zaterdag gaan draaien zijn Soulroots en Rancido.

Vrijdag

 

EsportsX

Wil je meer weten van de wetenschap achter esport, dan moet je absoluut langskomen bij EsportsX. Dit is een kennisconferentie met René Treur (commentator Fox Sports & ESL en stemacteur) en Simon Zijlemans (Power Unlimited, Inside Gamer en RTL 7) als gastheren. Een toegangskaartje hiervoor geeft je meteen toegang tot DreamHack Rotterdam.

Er spreken behoorlijk grote namen dit jaar. Hierbij een aantal:

 • Tomas Lyckedal - DreamHack. Bedrijfsstrategie en samenwerkingen met media.
 • Julian Tan - Formule 1. Digitale strategie van onder andere de F1 Esports Series.
 • Aymeric Magne - Walt Disney. Global Events Director bij Disneyland Parijs
 • Koen Weijland - Influencer en ex-esporter. Meervoudig wereldkampioen FIFA.
 • Jaap Visser - Directeur van ESL Benelux. Bekend van de ESL Dutch Championship en de ESL Proximus Championship
 • Peter Warman - CEO en medeoprichter van Newzoo. Gespecialiseerd in esport-statistiek.
 • Andy Lurling - Oprichter LUMO Labs met Pillow’s Willow, Manus VR en VRee.
 • MaximeMXM - Influencer, streamer, gamer en simracer.

 

Education Day

Esport-ambassadeurs beantwoorden vragen van scholieren en studenten over de gaming industrie. In de ochtend opent esport-expert en -presentator Koen "Koenz” Schobbers. Hij is de bedenker van het 5S-en model om balans te vinden en te behouden tussen Slaap, Studie, Sport, Sociaal en Spel. Schobbers bespreekt de werkmogelijkheden, het leven van de spelers achter de schermen en het spelen in teamverband . Ook de donkere kanten van gaming, zoals verslaving, worden behandeld.  

Na Education Day is Schobbers trouwens te vinden bij EsportsX.

Koen "Koenz” Schobbers

Influencers Ronald "Ronald” Vledder en Thorben "vThorben” van Berkel nemen het stokje in de middag over. Succesvol zijn betekent niet dat alles in je leven van een leien dakje gaat. Ronald maakt al YouTube-filmpjes sinds zijn 8e en is met meer dan 700.000 volgers razend populair. Twee jaar terug scoorde hij plotseling een hit met het nummer "Die verdomde buurman”. Hij had ook last van een angststoornis en dan wordt filmpjes maken erg uitdagend. Influencer vThorben hoort bij de wereldtop van Fortnite-spelersen heeft ook een eigen kledinglijn opgezet. Hij kampte met een game-verslaving, maar heeft het nu beter in de hand.

Ronald en vThorben hebben later ook een Meet & Greet.

De verschillende Trust Gaming esportteams hebben de laatste jaren veel prijzen gewonnen in verschillende disciplines. Dat ging niet zomaar. Teams zijn overgenomen, opgeheven, doorgestart, opgegeven en toch weer herrezen. Het huidige esportteam van Trust legt aan de studenten uit hoe zij omgaan met hun succes en de druk om te presteren.

 

Esoccer Championship Rotterdam FIFA 2020

De Esoccer Championship Rotterdam is een regionale FIFA 20-competitie voor voetbalclubs. Negen teams streden dit seizoen om een plek in Ahoy, maar alleen BVV Barendrecht en RVV Neptunus-Schiebroek hebben het gered. Veelzijdig presentator René Treur levert het commentaar bij de wedstrijden. Treur heb je waarschijnlijk al gezien in de Fox Sports Edivisie, Ziggo Ebattle FIFA, Ziggo Ebattle F1, de MijnDomein Masters of de ESL Championships. Hij is trouwens ook de enige niet-Engelse commentator bij het officiële Pro Evolution Soccer - wereldkampioenschap.

Zaterdag

 

KNAF Road to Rome - GT Sport Finals

Iedereen kent wel iemand die steengoed is in Gran Turismo Sport. Deze PlayStation-exclusive is voor velen de standaard in simulatie racegames. Maar wie is de beste simracer die de Nederlandse eer kan verdedigen tijdens de Digital Cup van FIA Motorsport Games in Rome? De KNAC Nationale Autosport Federatie (KNAF) heeft geen idee en stuurt daarom, in samenwerking met PlayStation, de winnaar van het 'Road to Rome’-toernooi. 

Bron: https://www.poehao.com/esports/activiteiten-tijdens-dreamhack-rotterdam/ 

Ander nieuws