100 Days to Open Up!

11 Februari 2021

Met nog 100 dagen te gaan is vandaag op het Museumpark in Rotterdam gestart met het aftellen naar de grote finale van het Eurovisie Songfestival 2021. Voor het nieuwe, iconische gebouw, Depot Boijmans Van Beuningen, onthulden Songfestivalpresentatoren Chantal Janzen, Edsilia Rombley, Jan Smit en Nikkie de Jager samen met de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb een grote kunstinstallatie in de vorm van een klok. De klok telt vanaf vandaag dagelijks terug tot de finale op 22 mei in Rotterdam Ahoy.

 

Burgemeester Aboutaleb: "Corona trekt een zware wissel op onze persoonlijke levens en de samenleving. Gelukkig is er nu een vaccin en kijken we voorzichtig weer vooruit. Over exact 100 dagen biedt Rotterdam Ahoy een veilig en prachtig podium aan het Eurovisie Songfestival. Het aftellen begint vandaag voor de miljoenen fans!”

 

Songfestivalwethouder Said Kasmi: "Dit is een mooi moment om met elkaar te markeren en om zo met de stad en de vele fans wereldwijd af te tellen naar een bijzondere 65e editie van het Eurovisie Songfestival.  Een symbolische start van het nieuwe Songfestivalseizoen en daarmee ook weer een lichtpuntje om met elkaar naar uit te kijken.”
 

Voorproefje

In verband met de huidige coronamaatregelen vond de kick-off van het aftelmoment vandaag op bescheiden wijze plaats, zonder aanwezigheid van publiek. Wel werd het moment omlijst door enkele Rotterdamse artiesten onder regie van Rajiv Bhagwanbali, in samenwerking met Stichting Urban Culture Lab, op de soundtrack van de Rotterdamse formatie De Likt: John van Beek en Giorgi Kuiper. Een voorproefje op het Rotterdamse Stadsprogramma waarvoor de stad momenteel nog diverse scenario’s uitwerkt.

 

Let’s countdown together

Met de onthulling van de klok wordt ook het centrale Songfestival thema, OPEN UP, geactiveerd. We tellen samen af en stellen ons 100 dagen lang open door ervaringen, dromen, hoop, nieuws en andere verhalen te delen gekoppeld aan het getal van de dag. De klok wordt dagelijks handmatig verzet. Op sommige dagen door een speciale gast. Hoe de Songfestivalorganisatie de dagen tot aan de finale bij de klok precies markeert blijft nog even een verrassing. De organisatie roept alle fans op om mee te tellen via Instagram met de hashtags #100DaysToEurovision, #100DaysToOpenUp, #LetsCountDownTogether.

De kick-off van vandaag is terug te kijken via: openuptorotterdam.eu en songfestival.nl. Het aftellen van de klok is de komende 100 dagen te volgen via een webcam op het YouTube kanaal: https://youtu.be/uUFxlyL25i8  en via Instagram @openuptordam, @songfestival.avrotros.

 

Ander nieuws