Rotterdam Ahoy
English
Zoeken
Built for experiences
Ahoy NieuwsAhoy bruist. Volg ons op de voet.

Jarig North Sea Jazz blikt swingend terug

06 juli 2015


North Sea Jazz pakt dit jaar uit met een extra swingend verjaarsfeest. Vrijdag opent de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb de veertigste editie. NSJ 2015 blikt daarom ook terug, samen met 70.000 bezoekers. Nooit eerder was het driedaagse evenement zo snel uitverkocht als dit jaar. Festivaldirecteur Jan Willem Luyken over zijn tiende NSJ, op 10, 11 en 12 juli.

Waaraan merken we dat het de veertigste editie is, en alweer de tiende in Rotterdam?

„Dat is overal te merken. Per decennium hebben we een aantal toonaangevende artiesten geprogrammeerd, en er zijn artiesten bij die veertig jaar geleden ook speelden, toen nog in Den Haag, zoals Hans Dulfer, Lee Konitz en Han Bennink. Die laatste, een geweldige drummer, is dit keer ook onze artist in residence. Hij geeft dus elke dag een ander optreden, met verschillende artiesten. Ook brengen we een speciale jubileum dubbel lp met North Sea Jazz-concerten op vinyl uit.”

„Als je bezig bent met het bedenken en organiseren van zo'n jubileumeditie zie je weer wat ontzettend veel er in die veertig jaar is gebeurd. Nu hoor ik de verhalen uit de tijd dat ik er met mijn vader elk jaar als bezoeker was. Hoe de begroting in een schriftje werd opgeschreven, er nog geen mobiele telefoons waren en er gewoon sterren kwamen als Ray Charles, James Brown en Ella Fitzgerald. En natuurlijk de legendarische jamsessies in het Bel Air Hotel.”

Alle 70.000 kaarten zijn verkocht?

„We waren nog nooit zo snel uitverkocht, zowel de driedagenkaarten als de kaarten voor de dagen afzonderlijk. Ook vorig jaar waren alle kaarten weg, maar dan pas rond deze tijd. Ik denk dat dat komt doordat al onze muziekgenres - dus naast jazz ook soul, funk, electronic, blues en nog meer - prima passen bij de muzieksmaak die nu zo goed scoort. Uit metingen blijkt dat 75 procent van de kopers eerder is geweest, of dat nou één jaar of veertig keer is, en dat een kwart voor het eerst komt. Die verhouding is al jaren stabiel.”

Er zijn zo'n 150 optredens op dertien podia. Wat moeten we gaan zien?

„Zelf hebben we veel zin in D'Angelo, en Lady Gaga met Tony Bennett. En ook John Legend en Lionel Richie, die geeft altijd een fantastische show. Verder is er echt voor elk wat wils, in grote zalen en kleine tenten.”
Een kleine greep: John Legend, Chick Corea & Herbie Hancock, Jamie Cullum, Melody Gardot, Paulo Nutini, Alabama Shakes, Avishai Cohen, Roy Hargrove, Ntjam Rosie, Typhoon, Stanley Clarke, Gideon van Gelder en Mary J. Blige. Verder is er onder meer een eerbetoon aan Joni Mitchell, met Oleta Adams en Michael Kiwanuka en geven artiesten clinics, zoals Marcus Miller.

Bron: De Telegraaf

ONZE PARTNERS

  • IDEA
  • AEG Facilities
  • AIPC Member
  • European Arenas Associaton
  • CLC Vecta
  • ICCA Member
  • MPI Member
  • NBTC Marketing
  • Rotterdam Partners
  • UFI Member

Wij gebruiken cookies om de effectiviteit van onze website te meten en deze te optimaliseren. Klik hier voor meer informatie over ons cookiebeleid.

ACCEPTEER