Rotterdam Ahoy
English
Zoeken
Built for experiences
Ahoy NieuwsAhoy bruist. Volg ons op de voet.

Internationale WOII-expo komt naar Ahoy

09 september 2015


‘Routes of Liberation: European Legacies of the Second World War’ komt naar Rotterdam. De internationale tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog en de nasleep daarvan is gratis te bezoeken in de Centrale Entree van Ahoy tijdens de Nationale Taptoe. Deze vindt dit jaar plaats van 24 tot en met 27 september.

De expositie, gemaakt op initiatief van de Stichting Liberation Route Europe (SLRE), reist sinds februari vorig jaar door Europa. Destijds waren het premier Mark Rutte en Europees Parlement-voorzitter Martin Schulz die in Brussel de officiële aftrap ervan verrichtten. Met partners uit vijf Europese landen laat de SLRE aan de hand van zogeheten ‘multiperspective storytelling’ zien hoe deze landen de bezettingsjaren in de vorige eeuw hebben ervaren en hoe zij vandaag de dag omgaan met hun vrijheid. Het is voor zover bekend voor het eerst in de geschiedenis dat het gevoelige onderwerp van de Tweede Wereldoorlog op deze manier wordt belicht.

Standplaats Ahoy
‘Routes of Liberation’ heeft inmiddels meer dan 125.000 bezoekers getrokken en is te zien geweest in onder meer Brussel, Berlijn en Warschau. Speciaal voor de Nationale Taptoe wordt de expositie nu opgebouwd in de Centrale Entree van Ahoy. “Voor ons is dit een bijzondere locatie”, zegt SLRE-directeur Victoria van Krieken. “Niet alleen omdat Rotterdam zwaar is getroffen tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar ook omdat er tijdens de Taptoe een speciale veteranendag is. Het werk dat wij als stichting doen, is onder meer bedoeld om deze militairen te eren. Zij zijn bereid geweest hun leven te geven en mensen hun vrijheid terug te bezorgen.”

De SLRE werkt samen met tientallen internationale partners aan het inzichtelijk maken van de Liberation Route Europe (www.liberationroute.nl). Dit is de route die de geallieerden door Europa aflegden om een eind te maken aan de nationaalsocialistische overheersing. Het ongeveer 3.000 kilometer lange traject begint in Zuid-Engeland en voert via Normandië onder meer door België en Nederland richting Berlijn. Ook Polen is bij de Liberation Route Europe aangesloten. Aan het realiseren van de route werken vooraanstaande internationale partners als musea en universiteiten mee. De SLRE krijgt financiële steun van het vfonds (het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg) en de Europese Unie.

De expositie ‘Routes of Liberation’ (www.routesofliberation.com) is van 23 tot en met 28 september gratis te bezoeken in de Centrale Entree van Ahoy. 

ONZE PARTNERS

  • IDEA
  • AEG Facilities
  • AIPC Member
  • European Arenas Associaton
  • CLC Vecta
  • ICCA Member
  • MPI Member
  • NBTC Marketing
  • Rotterdam Partners
  • UFI Member

Wij gebruiken cookies om de effectiviteit van onze website te meten en deze te optimaliseren. Klik hier voor meer informatie over ons cookiebeleid.

ACCEPTEER