Rotterdam Ahoy
English
Zoeken
Built for experiences
Ahoy NieuwsAhoy bruist. Volg ons op de voet.

Dubbel Amerikaans geweld tijdens 38e editie European Superpull

09 maart 2016

Op zaterdag 5 maart vond in de Ahoy Arena in Rotterdam Ahoy de 38e editie van European Superpull plaats. De grote attractie werd dit keer gevormd door het optreden van de twee Amerikaanse machines van de familie Boyd uit Washington, Indiana. De 12.500 pk sterke Lucas Oil Green Streak en Lucas Oil Green Streak Unlimited gingen de strijd aan met de toppers van Europa en dat leverde een prachtig spektakel op, waarvan de duizenden bezoekers op de tribunes met volle teugen genoten.

 

Two Wheel Drives & Supersports

Terwijl de laatste toeschouwers nog hun plaats opzochten, werd de middagsessie geopend door de Two Wheel Drives. Daarin bleken French and Furious en de na een lange periode weer teruggekeerde Thunderstruck niet in staat om tot de pull-off door te dringen. Lokale favoriet Cloud Nine slaagde daarin wel, maar de Ford Aerostar kon daarin niet aan de start verschijnen vanwege technische problemen. Uiteindelijk was het Vincent Kleyn die met Sledge Hammer de overwinning greep, voor regerend Europees kampioen Inter-Techno Predator en CL Coatings No Illusion.

 

Supersports
In de Supersport 4,5 ton hadden enkele deelnemers moeite om de gekozen versnelling rond te krijgen. Zo eindigden de pogingen van kanshebbers Red Impact en Peeters met een in elkaar stortende motor. De finale was uiterst spannend. Laurens den Boer joeg zijn Simply Green in een geweldige stijl over de baan en ging met de overwinning aan de haal, tot grote vreugde van de 180 meegereisde supporters. Voor de wedstrijd hadden de mannen uit Molenaarsgraaf nog snel een turbo moeten vervangen, die de avond ervoor bij een testpull was gesneuveld. Arjan Bloemert verraste vriend en vijand door zijn Up and Down op de tweede plaats te parkeren. De derde plaats was voor White Crow, die in een nieuw en flitsend jasje was gestoken. 

 

Modifieds

De Modifieds vormden de afsluiting van de middagsessie en maakten er een geweldige show van. De deelnemers uit Italië en Engeland zorgden letterlijk voor vuurwerk. Bij zowel Four No Hemi als Aftermath eindigden motorische problemen in een waar vlammenspektakel. Met grote belangstelling werd uitgekeken naar het eerste optreden van de twee Amerikaanse tractoren. Beide plaatsten zich eenvoudig voor de pull-off, al liep Lucas Oil Green Streak Unlimited daarbij wel schade op aan één van de motoren. Het weerhield Greg Boyd er niet van om in de pull-off met vier motoren de grootste afstand af te leggen. Misschien nog wel verrassender was dat Gert Dingerink met Inter-Techno Lambada daar met zijn drie motoren maar net achter bleef en zo Steve Boyd met de vijfmotorige Lucas Oil Green Streak met enkele meters verschil versloeg. Bertus Boer had na een imposante eerste pull met Wicked Screamer moeite om in de pull-off voldoende tractie te vinden en eindigde als vierde, voor Whispering Giant en The Judge.

 

Mini Unlimiteds

De avondsessie werd afgetrapt met de kleinste machines. Bij deze Mini Unlimiteds had Gompie een wilde rit, die eindigde met de nodige schade aan de machine. Vampire, nu voorzien van een in eigen huis ontwikkelde tweeversnellingsbak, kwam net te kort voor een plaats in de pull-off, waarvoor drie deelnemers zich wel kwalificeerden. Veel werd er verwacht van Hella Lambada IX, die was uitgerust met een geheel nieuwe Hemi-motor met meer cilinderinhoud. Helaas sneuvelde al snel de achteras van de gele machine. Rijder Wim Dingerink vertelde dat er plannen zijn om dit jaar de jubileumwedstrijd in het Amerikaanse Bowling Green te rijden met deze tractor. Vader Willem Dingerink, voor het eerst sinds meer dan vier jaar achter het stuur van een mini, kweet zich uitstekend van zijn taak en zette met Gencom Lambada VIII een prima afstand neer. Toch was het niet genoeg voor de overwinning, want André van de Ridder had een geweldige run met Little Bandit en plaatste de leidersvlag maar liefst vijf meter verder. Daarmee revancheerde de Puttenaar zich voor zijn optreden op de Europese kampioenschappen in het Deense Brande, waar hij de machine twee keer naast de baan zette.

 

Superstocks

In de Superstock lagen de afstanden heel dicht bij elkaar, dus was de spanning groot. De Noorse You Never Know had te weinig gewicht op de neus en haalde de finale niet en ook regerend Nederlands kampioen Olden Makelaars Zapo zat aan de verkeerde kant van de streep. Mitas All or Nothing van Bram Kools was voorzien van een nieuw type Mitas-band, maar kwam net te kort voor een plaats in de pull-off. Dochter Manon hield met Agrifac Interaction 2.0 de famile-eer hoog door overtuigend eerste te worden. Patrick Rasing zorgde voor een andere verrassing door met BO Motor-Oil Incredible Deere de tweede plaats voor zich op te eisen, voor Sjors Zeinstra met Zeinstra New Born Deere. De Deen Henrik Svenningsen had met zijn Rabbit G’n Wild in de eerste poging de meeste indruk gemaakt, maar strandde op de vierde plaats, op slechts vier centimeter van het podium.

 

Unlimited

Door het uitvallen van Four NoHemi en Aftermath stonden er in de Unlimited nog zeven machines aan de start. Daarvan was alleen MPM Seaside Affair niet in staat om tot de finale door te dringen. In de pull-off waren de verschillen uiterst klein. Steve Boyd had moeite om het vermogen van de vijf Miner Brothers Racing-motoren van Lucas Oil Green Streak op de baan te krijgen en zag zich gepasseerd door de Nederlandse machines. Lange tijd leek het erop dat Egbert Dros met Komeco Simply Irresistible de zege zou grijpen, maar in de laatste run van de klasse was het Greg Boyd die met Lucas Oil Green Streak Unlimited met een fabelachtige pull de afstand van de man uit Hattem verbeterde. Nadat de prijzen waren uitgereikt, werden de Amerikaanse gasten uitgebreid in het zonnetje gezet. Terecht, want zij waren de smaakmakers van de 38e European Superpull.

De 39e editie staat voor zaterdag 18 maart 2017 op het programma.

 

ONZE PARTNERS

  • IDEA
  • AEG Facilities
  • AIPC Member
  • European Arenas Associaton
  • CLC Vecta
  • ICCA Member
  • MPI Member
  • NBTC Marketing
  • Rotterdam Partners
  • UFI Member

Wij gebruiken cookies om de effectiviteit van onze website te meten en deze te optimaliseren. Klik hier voor meer informatie over ons cookiebeleid.

ACCEPTEER