Rotterdam Ahoy
English
Zoeken
Built for experiences
Ahoy NieuwsAhoy bruist. Volg ons op de voet.

Veiliger werken met serious gaming is geen spelletje

04 april 2016

In Rotterdam Ahoy gaat morgen de vakbeurs Safety&Health@Work van start. 5 en 6 april staan hier de nieuwste (product)ontwikkelingen op het gebied van veilig, gezond en verantwoord werken centraal. Of het nu gaat om de gevolgen van de nieuwe (ISO-) normeringen, het duurzaamheidsaspect van bedrijfskleding of de vraag welke mogelijkheden tot (digitale) training beschikbaar zijn; het antwoord is te vinden op Safety&Health@Work. Een bezoek aan dit platform is een must voor iedere professional die betrokken is bij veilig, gezond en verantwoord werken. Nieuw is het Digital - Serious Gaming Paviljoen, waar bezoekers kunnen zien én ervaren wat serious gaming precies is. Ook wordt hier duidelijk hoe risicomanagement verandert dankzij de digitale revolutie.
 
Softwarebedrijf CGE Risk Management is een van de deelnemers aan het paviljoen. Daan Bergwerff van CGE: "Met onze software maken we complexe risico’s letterlijk en figuurlijk zo zichtbaar mogelijk. Een plaatje zegt nu eenmaal meer dan 1000 woorden. Wat overigens niet wil zeggen dat je daarmee ook automatisch zorgt dat mensen bijvoorbeeld gaan oefenen of zich voldoende bewust zijn van de risico’s. Hier komt serious gaming om de hoek kijken, zoals te zien is bij twee andere deelnemers aan het paviljoen: MAD Multimedia en Goal047.” Erik Liet van MAD Multimedia: "Met serious gaming laat je mensen dingen daadwerkelijk leren, gebaseerd op belangrijke game principes, namelijk fun en visueel.”
 
Bow tie 
Ook belangrijk bij serious gaming: het werken met de juiste content. Wat moet er geleerd worden en op welke risico’s wordt ingezoomd? Hier kan software als dat van CGE een langrijke rol bij spelen. Daan Bergwerff: " Wij werken met de Bow tie methode, waarbij je heel goed visueel complexe risico’s in kaart brengt. Het midden van het 'vlinderstrikje’ is het probleem, links laten we zien welke zaken eventueel aanleiding kunnen geven om de controle te verliezen en rechts ongewenste gevolgen. Vaak is alle informatie er wel binnen een bedrijf, maar wij maken deze ook overzichtelijk. Het geeft een goed beeld van de staat van je preventie en kan dienen als basis voor het maken van beslissingen.”
 
Verder dan preventie
Bedrijven als Goal043 en MAD Multimedia gaan een stap verder dan preventie. Erik Liet: "Ik ken voorbeelden van bedrijven waar je als bezoeker een kaartje om je nek gehangen krijgt met daarop tien veiligheidsregels. Vraag je een willekeurige medewerker echter naar die tien regels, dan kennen ze deze vaak niet. Met serious gaming focussen we niet op wat allemaal niet mag, maar stimuleren we juist gedragsverandering. Bijvoorbeeld door een situatie in spelvorm vaak te oefenen. Dat hoeft dankzij zaken als sensoren, mobiele telefoontjes, apps, de smartwatch en andere mobiele devices inmiddels niet meer allemaal op locatie, wat serious gaming tal van extra mogelijkheden geeft. Zo hebben we recent een game ontwikkelt waarbij collega’s elkaar onderling instructiefilmpjes over risicovolle situaties konden sturen, compleet met zaken als een ranking list en feedback. Zeer geslaagd en met als resultaat een grotere betrokkenheid, betere bewustwording en toegenomen skills.”
 
Geen spelletje
Ook Jeroen Trienes van Goal043 onderschrijft dat de nieuwste online technieken tal van mogelijkheden bieden als het gaat om serious gaming. "Toch ligt daar niet ons belangrijkste onderscheidend vermogen. Wij ontwikkelen al onze games vanuit een duidelijke filosofie, gebaseerd op onderwijskundige modellen. Serious gaming mag dan als een spelletje klinken, dat is het zeker niet! Goal043 maakt kennisoverdracht attractief en effectief. In het paviljoen laten we bezoekers - net als bij MAD Multimedia- zien hoe je serious gaming in de praktijk toe kan passen.”
 
Meer digitale noviteiten
Naast het Digital-Serious Gaming Paviljoen zijn er op de beursvloer nog meer digitale innovaties aanwezig. Zo presenteert Tizin de Guard oplossing voor alarminformatie, deze bestaat uit een app en een guard backende omgeving. V&R komt met CrisisConnect naar Safety&Health@Work. Met deze app heb je tijdens een crisis of incident altijd de meest actuele informatie bij de hand. Denk hierbij aan een checklist, actuele contactpersonen, draaiboek en je taakkaart. Identity Games houdt zich bezig met het maken van (online) spellen voor organisaties; deze kunnen worden ingezet als effectief communicatie-instrument om klanten, medewerkers of relaties bewuster te laten omgaan met de thema's veiligheid en gezondheid. De laatste innovatie van deelnemer G4S is virtueel trainen. G4S demonstreert tijdens Safety&Health@Work hun virtuele veiligheidstrainingen, waarbij je o.a. in een virtuele wereld kan stappen door middel van een oculus rift (virtual reality-bril). Ook XVR demonstreert op de beursvloer het oefenen in een digitale omgeving: het XVR-simulatieplatform biedt een realistische leeromgeving door een combinatie van virtuele 3D-simulaties, regio specifieke informatie, foto's en video's.

ONZE PARTNERS

  • IDEA
  • AEG Facilities
  • AIPC Member
  • European Arenas Associaton
  • CLC Vecta
  • ICCA Member
  • MPI Member
  • NBTC Marketing
  • Rotterdam Partners
  • UFI Member

Wij gebruiken cookies om de effectiviteit van onze website te meten en deze te optimaliseren. Klik hier voor meer informatie over ons cookiebeleid.

ACCEPTEER