Rotterdam Ahoy
English
Zoeken
Built for experiences
Ahoy NieuwsAhoy bruist. Volg ons op de voet.

Rusland in finale te sterk, Oranje wint zilver

05 oktober 2015


Het Nederlands vrouwenvolleybalteam heeft het EK Volleybal in eigen land afgesloten met een prachtige zilveren medaille. In de finale was regerend Europees kampioen Rusland met 3-0 te sterk voor het team van bondscoach Giovanni Guidetti. Ruim 10.000 mensen zorgden, ondanks de nederlaag, voor een onvergetelijke ambiance in het Rotterdamse Ahoy.

In Ahoy werd zondagmiddag een nationaal record gevestigd. Nog nooit eerder kwamen er in Nederland zoveel toeschouwers naar een wedstrijd (10.500). De in Oranje gestoken massa produceerde een orkaan van lawaai en bezorgde alle aanwezigen kippenvel.

Bondscoach Giovanni Guidetti startte met hetzelfde zevental dat zaterdag in de halve finale Turkije overtuigend met 3-0 versloeg: Laura Dijkema (spelverdeler), Lonneke Sloetjes (diagonaal), Maret Balkestein-Grothues en Anne Buijs (passer/lopers), Yvon Beliën en Robin de Kruijf (middens) en Debby Pilon-Stam (libero).

Zijn Russische collega Yuriy Marichev startte met Kosianenko (spelverdeler), Obmochaeva (diagonaal), Ilchenko en Kosheleva (passer/lopers), Zaryazhko en Fetisova (middens) en Malova (libero).

Na het indrukwekkende Wilhelmus startte Oranje voortvarend aan de wedstrijd. Na aces van Balkestein-Grothues, Beliën en Sloetjes, ging de thuisploeg met een mooie 8-4 voorsprong de eerste technische time-out in. Nederland verzuimde om verder uit te lopen omdat het twee keer na een time-out fout serveerde en zag Rusland al snel terugkomen (9-9). Oranje had moeite in de passing waardoor Dijkema niet haar gewenste tempo kon spelen.

Rusland domineerde aan het net en Obmochaeva en Kosheleva sloegen regelmatig over het Nederlandse blok heen. Op de service van Fetisova liep Rusland uit van 16-12 naar 24-12 en even later sloeg Zaryazhko 25-14 binnen.

De regerend Europees kampioen stootte door in set twee en leidde bij de tweede technische time-out al met 8-2. Femke Stoltenborg en Manon Nummerdor-Flier kwamen in het veld en Nederland verkleinde het gat tot 8-6 dankzij twee killblocks van De Kruijf. Rusland liep echter weer snel uit (17-10) waardoor Oranje opnieuw tot een inhaalrace genoodzaakt was. Guidetti bracht Myrthe Schoot in voor Pilon-Stam en schonk zijn tweede libero zo haar eerste speelminuten op het EK. Schoot, en later ook Celeste Plak, vielen goed in, maar konden niet voorkomen dat Rusland ook de tweede set won (25-20).

Schoot en Plak bleven staan in de derde set ten koste van Pilon-Stam en Balkestein-Grothues. Dankzij de sterk spelende Plak begon Nederland hoopgevend aan de set (5-0). Op 11-5 zag het er nog steeds uitstekend uit voor Oranje, maar Rusland sloop hierna punt voor punt dichterbij. Op 14-14 stonden beide team weer op gelijke hoogte.

In de eindfase deelde Rusland de definitieve klap uit. Guidetti probeerde het tij nog te keren met enkele wissels, maar kon niet voorkomen dat hij zijn derde EK-finale op rij verloor. Na een Russische ace werd het 25-20 en was de wedstrijd afgelopen.

Ondanks de relatief kansloze nederlaag mag Nederland enorm trots zijn op de zilveren medaille. Het EK Volleybal was een groot succes, bijna 100.000 mensen bezochten de wedstrijden in Rotterdam, Apeldoorn, Eindhoven en Antwerpen. Nederland komt begin januari weer in actie, als het in Ankara deelneemt aan het Olympisch kwalificatietoernooi.

Nederland – Rusland 0-3 (14-25, 20-25, 20-25)

ONZE PARTNERS

  • IDEA
  • AEG Facilities
  • AIPC Member
  • European Arenas Associaton
  • CLC Vecta
  • ICCA Member
  • MPI Member
  • NBTC Marketing
  • Rotterdam Partners
  • UFI Member

Wij gebruiken cookies om de effectiviteit van onze website te meten en deze te optimaliseren. Klik hier voor meer informatie over ons cookiebeleid.

ACCEPTEER