Rotterdam Ahoy
English
Zoeken
Built for experiences
Ahoy NieuwsAhoy bruist. Volg ons op de voet.

Gamefans overspoelen Rotterdam

19 april 2016

Meer dan 13.000 gamefans togen het afgelopen weekeinde naar Ahoy in Rotterdam om daar de finale van het Europees Kampioenschap van de game League of Legends (LCS) in levende lijve mee te maken. In deze wedstrijd, één van de belangrijkste van dit jaar, namen de vier beste teams van Europa het tegen elkaar op om kans te maken op een plekje in het Wereldkampioenschap. Het was de eerste keer dat zo’n groot gametoernooi in Nederland plaatsvond.

League of Legends

De duizenden gamefans zagen daar League of Legends-matches op topniveau. In het strategiespel moeten twee teams van ieder vijf spelers elkaars basis proberen te vernietigen. Iedere speler kiest een specifiek personage die hij of zij kan vrijspelen of kopen. Ondanks dat het spel geheel gratis speelbaar is, gaan er miljoenen euro’s in om. Dit gaat niet alleen om geld dat spelers er zelf aan uitgeven, maar professionele spelers kunnen er ook aan verdienen. De prijzenpot van het wereldkampioenschap bedroeg vorig jaar ruim twee miljoen euro.


Waar in 2011 nog 11,5 miljoen spelers 'League’ speelden, is dat naar 67 miljoen spelers op dit moment gegroeid. Die groei in populariteit is mede te danken aan de sterke focus op 'eSports’. Deze term duidt aan dat gamen als professionele sport wordt erkend, dankzij de grote achterban, immense prijzenpotten en strenge trainingen onder begeleiding van een coach.


Professioneel gamen

Jason Yeh vervult sinds 2,5 jaar de rol als 'hoofd van eSports’ bij ontwikkelaar Riot Games, het brein achter League of Legends. "Een van de belangrijkste factoren dat wij succesvol zijn in eSports is het feit dat we zoveel spelers in de grootste wereldmarkten hebben” zegt Yeh. "We realiseerden al vroeg dat eSports voor de spelers zelf is en daarom wilden we hen interessante ervaringen brengen. We hielden ons al langere tijd bezig met eSports, maar zijn ons hier pas echt op gaan richten toen we een groot aantal spelers hadden.”


Dagelijks spelen 27 miljoen mensen League of Legends en een klein deel hiervan speelt professioneel. Dat aandeel groeit echter steeds meer, geeft Yeh aan. "In Europa hebben we nu tien LCS-teams en zes uitdagers, maar overal ter wereld zien we steeds meer spelers naar professioneel niveau klimmen. Vooral Brazilië, Turkije en Vietnam maken een inhaalslag.”


Daarnaast is het kijken naar intense League of Legends-wedstrijden een fenomeen op zich geworden. "Spelers zijn niet alleen geïnteresseerd in het spelen van de game zelf, maar ook in het kijken naar de beste spelers ter wereld”, licht Yeh toe. Ook de live uitzending van het Europese kampioenschap in Rotterdam Ahoy werd door miljoenen mensen van over de hele wereld bekeken.
 

Fanaten

Op zaterdag streden Fnatic, waar de Rotterdamse Fabian Diepstraten bij zit, en H2K om de derde plek in het Europees Kampioenschap. Op zondag namen Origen en G2, waar de Nederlandse coach Joey Steltenpool en speler Glenn Doornenbal toe behoren, het tegen elkaar op voor de eerste plek.

Het is een best-of-5 toernooi, waarbij degene die als eerste drie keer wint, de wedstrijd wint. Een spelronde duurt zo’n half uur tot drie kwartier en gedurende deze tijd loopt de spanning hoog op. Fans, gehuld in de kleuren van hun favoriete team, gooien juichend hun armen in de lucht wanneer bijvoorbeeld een personage van het vijandelijke team doodgaat. Drie fanatieke presentatoren leveren ondertussen begeleidend commentaar waardoor er geen moment stilte valt in de zaal.


Overwinning in eigen land

Beide teams met Nederlandse spelers blinken dit weekend uit: G2 weet de eerste plaats te veroveren en Fnatic wordt derde. De 19-jarige Diepstraten maakt een diepe buiging en knikt met een brede lach naar zijn vader in het publiek, die bij al zijn toernooien komt kijken. In het begin was zijn vader sceptisch, gezien de jongen van vroeg tot laat achter zijn computer zit om League of Legends te spelen, maar nu komt hij bij al zijn toernooien kijken.

Diepstraten verdient zo’n 10.000 euro per maand en heeft al 70.000 euro aan prijzengeld in de wacht gesleept, maar hier traint hij dan ook intensief voor. "Van ongeveer drie tot acht uur speel ik samen met mijn team”, legt hij uit. "In de ochtend en 's avonds speel ik veel met andere professionele spelers. Als je die tijd niet benut, loop je binnen de kortste keren achter op de rest.”
 

Professioneel gamen is dan ook niet voor iedereen weggelegd, maar jongens als Diepstraten kunnen wel de kost verdienen met het uitoefenen van hun hobby dankzij de opkomst van eSports.

ONZE PARTNERS

  • IDEA
  • AEG Facilities
  • AIPC Member
  • European Arenas Associaton
  • CLC Vecta
  • ICCA Member
  • MPI Member
  • NBTC Marketing
  • Rotterdam Partners
  • UFI Member

Wij gebruiken cookies om de effectiviteit van onze website te meten en deze te optimaliseren. Klik hier voor meer informatie over ons cookiebeleid.

ACCEPTEER